Tidligare chef för PST Vest, Øyvind Tenold, stämmer staten efter att han blev uppsagd år 2022. Han anser att uppsägningen är ogiltig. Øyvind Tenold var chef för PST i Väst politidistrikt. Foto: Tor Høvik / Bergens Tidende (arkiv)

Øyvind Tenold blev i juni 2022 uppsagd från sin roll som chef för Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Väst politidistrikt efter att han vägrade att delta i en auktorisationssamtal med Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Nu stämmer han staten efter uppsägningen, enligt advokatfirman Sulland.

Advokaterna Frode Sulland och Sunniva Yde Aksnes lämnade in en omfattande stämning på hans vägnar i mitten av september där uppsägningen påstås vara ogiltig. När Tenold skulle återvända till arbetet år 2019 efter ett års ledighet, fick han besked om att han måste auktoriseras två gånger för att få tillgång till de hemliga PST-dokumenten. Han anser att kravet på dubbel auktorisation var konstruerat för att bli av med honom.

Kärnan i stämningen är om det fanns laglig grund för att kräva auktorisation från både polismästaren i Väst politidistrikt och chefen för PST innan Tenolds återinträde i rollen.

Analys:
Artikeln handlar om Øyvind Tenold som har stämt staten efter att ha blivit uppsagd från sin roll som chef för PST i Väst politidistrikt. Han anser att uppsägningen var ogiltig och att kravet på dubbel auktorisation var en konstruktion för att bli av med honom. Detta kan påverka hans karriär och ekonomi, samt väcka frågor om rättvisa och laglighet i statens agerande. Det är viktigt att följa fallet och se vilka konsekvenser det kan ha för både Tenold och det svenska rättssystemet.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version