De senaste uppdateringarna från finansmarknaderna visar att trots ökad spänning i Mellanöstern har börserna i USA vänt uppåt under eftermiddagen. Samtidigt har oljepriset sjunkit tillbaka efter en kraftig ökning det senaste dygnet.

En nervös stämning har spridit sig på Wall Street efter att Israel har hotat med kraftiga motangrepp som svar på Irans raketattacker på tisdagskvällen. Denna illustration från en tidigare händelse visar den spända situationen.

Börserna i USA visar följande utveckling runt kl. 17.40:

– S&P 500-indexet är upp 0,2 procent
– Dow Jones-indexet är upp 0,1 procent
– Nasdaq Composites-indexet är upp 0,4 procent

Frykten för eskalering av konflikten i Mellanöstern ledde till bred nedgång på USA-börserna på tisdagen. På onsdagen hotar Israel med kraftiga motangrepp mot Iran efter gårdagens raketattacker.

Oljepriset har stigit nära 5 dollar det senaste dygnet på grund av oro för att produktionen i regionen eller transportmöjligheterna kan påverkas. På onsdagseftermiddagen sjunker oljepriset med nästan en dollar till under 74 dollar fatet.

Detta sker efter färska lagerdata från USA och nyheter om att OPEC+ planerar att öka oljeproduktionen mot slutet av året. Enligt Bloomberg har OPEC+ en ledig kapacitet på 5,8 miljoner fat, vilket innebär att även om Israel angriper oljeinfrastruktur finns det tillräckligt med olja för att täcka gapet.

Oljegiganter som Conoco Philips, Exxon och Chevron ligger fortfarande på plus.

Tesla, elbilproducenten, faller med 3,4 procent efter leveranstal för tredje kvartalet. Trots att antalet levererade bilar har ökat till 462 830 är det svagare än förväntat. Tesla möter också ökad konkurrens från Kina, enligt Bloomberg.

Ford, en annan stor aktör inom elbilsförsäljning i USA, faller också markant.

Nike, som presenterade resultat på tisdagskvällen, faller nära 6 procent. Intäkterna sjönk med 10 procent till 123 miljarder norska kronor, vilket var en större nedgång än analytikerna förväntade sig. Dessutom drog företaget tillbaka prognosen för hela året i väntan på en ny VD som tillträder den 14 oktober.

På den positiva sidan visade ADP-rapporten i USA att sysselsättningen inom privat sektor ökade med 143 000 i september, jämfört med förväntade 125 000 enligt Bloomberg. Dessa siffror anses vara en indikator på den mer omfattande arbetsstatistiken utanför jordbruket, vilken har fått smeknamnet “månadens viktigaste siffra”.

Sysselsättningen är en viktig del av Federal Reserve (Fed) i USA:s mandat och kan påverka räntesättningen. Fed genomförde en så kallad dubbel räntesänkning i september, där räntan sattes mellan 4,75 procent och 5 procent.

Genom denna analys kan även den mest oerfarna investeraren förstå hur den senaste utvecklingen på finansmarknaderna kan påverka deras liv och ekonomi. Det är viktigt att vara medveten om de olika faktorer som kan påverka aktiemarknaden och oljepriset, samt hur företagens resultat och sysselsättningssiffror kan spela en roll i ekonomins övergripande hälsa. Med rätt kunskap och förståelse kan man fatta informerade beslut för att säkra sin ekonomiska framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version