Efter oro i Mellanöstern vänder börsen i USA något uppåt under kvällen. Tesla sjunker dock efter försäljningssiffror.

Kvällens minimala uppgång är långt ifrån tillräcklig för att kompensera det breda börsfallet på tisdagen.

Så här ser det ut på börserna i USA vid stängning kl. 22:

– S&P 500-indexet är upp 0,01 procent
– Dow Jones-indexet är upp 0,09 procent
– Nasdaq Composites-indexet är upp 0,08 procent

Rädslan för eskalering av konflikten i Mellanöstern ökade under tisdagen. På onsdagen meddelade Israel en kraftig motattack mot Iran efter rakettattacken dagen innan. Men det verkar för närvarande som att den värsta paniken på aktiemarknaderna har lagt sig.

Oljepriset har de senaste dagarna stigit med cirka 5 dollar, stöttat av oro för att produktionen i regionen, eller transportmöjligheterna, ska påverkas. På onsdagskvällen ligger priset på 74,6 dollar, endast 20 cent högre för dagen.

Detta sker efter färska lagerdata från USA och nyheter om att OPEC+ håller fast vid sin plan att öka oljeproduktionen mot slutet av året, enligt Bloomberg.

– OPEC+ har en ledig kapacitet på 5,8 miljoner fat, så även om Israel attackerar oljeinfrastrukturen finns det gott om olja för att täppa till gapet, säger Robert Yawger, direktör på Mizuho Securities USA till nyhetsbyrån.

Oljegiganter som Conoco Philips, Exxon och Chevron ligger alla i plus.

Tesla sjunker cirka 3 procent efter leveranssiffror för tredje kvartalet.

Trots att antalet levererade bilar stiger till 462 830, är det marginellt svagare än väntat. Tesla upplever också ökad konkurrens från Kina, enligt Bloomberg.

Ford, som också är en av de stora säljarna av elbilar i USA, sjunker nästan lika mycket.

Nike, som presenterade resultat på tisdagskvällen, sjunker nära 7 procent. Intäkterna sjönk med 10 procent till 123 miljarder norska kronor. Det var en större nedgång än analytikerna hade förväntat sig. Dessutom drog företaget tillbaka prognosen för hela året i väntan på en ny vd som börjar den 14 oktober, enligt CNBC.

På den positiva sidan visade ADP-rapporten i USA att sysselsättningen inom privat sektor ökade med 143 000 i september, jämfört med förväntade 125 000, enligt Bloomberg.

Dessa siffror betraktas ofta som en indikation på den mer omfattande jobbstatistiken utanför jordbruket, som har fått smeknamnet “månadens viktigaste siffra”.

Sysselsättningen är en viktig del av mandatet för den amerikanska centralbanken (Fed) och kan därför påverka räntesättningen. Fed levererade en så kallad dubbel räntesänkning i september, då räntan sattes till mellan 4,75 procent och 5 procent.

Analys: Trots den initiala rädslan på marknaderna på grund av oron i Mellanöstern, verkar investerare vara mer avvaktande och försiktiga. Oljepriset stiger på grund av oro för tillgången på olja och aktier som Tesla och Nike påverkas negativt av leverans- och resultatproblem. Å andra sidan visar sysselsättningssiffrorna i USA en viss tillväxt, vilket kan påverka räntesättningen och ekonomin i stort. Det är viktigt för investerare att följa utvecklingen och vara medvetna om riskerna och möjligheterna på marknaderna.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version