En del av regeringens förslag till statsbudgeten för 2025 lades ut av misstag på regeringens webbplatser på torsdag eftermiddag. Dokumentet togs bort från sidan efter cirka 20 minuter, enligt NTB. “Skattesatser 2025” är titeln på artikeln som lades ut, där fastställda satser och beloppsgränser i skattereglerna för 2024 och regeringens förslag för 2025 listas.

Om regeringen anser att detta innehöll insiderinformation, finns det mycket som tyder på att detta bör publiceras för att hela marknaden ska kunna agera på det och få tillgång till informationen. Detta för att undvika informationsobalans på marknaden, säger Morten Emil Bergan, advokat på Thommessen, till E24.

Bergan arbetar med börs- och värdepappersrätt och säger att delar av statsbudgeten potentiellt kan innehålla kurskänslig information för enskilda aktier. Även Nordeas investeringsdirektör, Robert Næss, anser att artikeln som publicerades av misstag potentiellt kan innehålla kurskänslig information.

Det mest ordentliga vore att publicera artikeln innan marknaden öppnar imorgon tidigt, säger han till E24. Troligen finns det inte mycket börskänslig information i artikeln, men det kan finnas områden som kan påverka aktiekurser.

Næss anser att vissa kan ha tagit del av det som publicerades. Man måste anta att någon har läst det som publicerades. Om det fanns känslig information där kan det ha delats med någon som kan dra nytta av det.

Aksjestrategen Paul Harper på DNB Markets har också en kort kommentar till nyheten om regeringens misstag. I princip borde all känslig information vara offentlig för alla på marknaden om den är tillgänglig för någon, säger Harper. Departementet ville inte svara på om innehållet i det läckta materialet kan vara börskänsligt och om det därför bör publiceras innan börsöppningen på fredagen innan denna artikel publicerades på torsdag kväll.

Detta bedöms inte vara börskänsligt, skriver kommunikationschefen Tor Borgersen på Finansdepartementet strax efter publiceringen.

Analys:
I denna artikel diskuteras en viktig fråga om att en del av regeringens förslag till statsbudgeten för 2025 läckte ut av misstag och hur detta kan påverka marknaden och enskilda aktier. Det betonas vikten av att undvika informationsobalans på marknaden och att all känslig information bör vara tillgänglig för alla aktörer. Det är viktigt att vara medveten om hur sådana händelser kan påverka investeringar och finansiella beslut.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version