Kombispel anklagas för aggressiva affärsmetoder – Konsumentverket kräver åtgärder från Socialdemokraterna

Konsumentverket har fått indikationer på att S-bolaget Kombispel använder sig av aggressiva affärsmetoder i samband med lottförsäljningen, står det i tillsynsbrevet. I anmälningar till Konsumentverket beskriver privatpersoner hur säljare använt sig av ”aggressivt påtryckningsmedel, att konsumenter mottagit fakturor utan föregående beställning samt att upprepade och oönskade kontakter tagits trots att konsumenten undanbett sig marknadsföringen”.

Konsumentverket vill nu att Socialdemokraterna redogör för vilka åtgärder som kommer att vidtas. Partiet har sedan tidigare sagt upp avtalet med callcenterföretaget som skötte försäljningen. Vd:n för Kombispel har sparkats och hela styrelsen har avgått. Även om marknadsföringen riktat sig till en bred grupp riskerar den att ”i märkbar mån” påverka äldre och personer med funktionsnedsättningar, skriver Konsumentverket. Majoriteten av de som anmält Kombispel är 60 år eller äldre.

Civilminister Erik Slottner (KD) är ansvarig minister för konsumentfrågor. Efter myndighetens besked vill han se svar från S om lotterivinsterna. – Socialdemokraterna behöver själva svara på hur de ska använda pengarna som man redan fått in vid försäljningen av lotter, säger han i en kommentar till DN. DN kunde i september avslöja hur det av Kombispel anlitade bolaget Effective Communications aktivt riktade in sig på förvirrade äldre försäljningen. En rad tidigare anställda vittnade också om hur bolaget döljer att det är abonnemang som säljs.

Analys: Konsumentverket har upptäckt att Kombispel använder aggressiva affärsmetoder i sin lottförsäljning, vilket kan påverka äldre och personer med funktionsnedsättningar negativt. Åtgärder krävs och Socialdemokraterna måste redogöra för hur de ska hantera situationen. Detta kan ha långsiktiga konsekvenser för Kombispel och deras relation med kunderna, samtidigt som det resulterar i en större medvetenhet om konsumenträttigheter och marknadsföringspraxis.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version