Uppvärmningen i norra regioner går upp fyra gånger snabbare än det globala genomsnittet – Klimatmodeller felaktiga på grund av missad faktor

Uppvärmningen i de kalla regionerna på hög höjd i norr går upp till fyra gånger så snabbt som det globala genomsnittet. Men klimatmodeller tar ofta ingen hänsyn till utsläpp av växthusgaser från inlandsvatten, vilket leder till felaktiga bedömningar av klimatpåverkan.

– Under lång tid antog man att det inte hände någonting i de här vattensystemen. Det man ser är att utsläppen av växthusgaser är väldigt viktiga, säger Jan Karlsson, professor vid institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap på Umeå universitet.

Analys:
Artikeln diskuterar den accelererade uppvärmningen i norra regioner och påpekar att klimatmodeller ofta inte tar hänsyn till utsläpp av växthusgaser från inlandsvatten. Detta kan leda till felaktiga bedömningar av klimatförändringarnas påverkan. Det är viktigt att vara medveten om denna faktor för att kunna göra mer exakta bedömningar av klimatförändringarnas effekter och fatta informerade beslut för att minska utsläppen av växthusgaser.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version