Det börjar ta slut på hyllorna med toalettpapper på flera ställen i USA. Amerikanerna har börjat hamstra toalettpapper igen, enligt flera medier. Detta sker efter att hamnarbetare på östkusten gick ut i strejk på tisdagen. Flera amerikanska hamnar från Maine i norr till Texas i söder är stängda för första gången sedan 1977.

“The Great Toilet Paper Rush 2.0” kallar en användare på X fenomenet, medan andra lägger upp bilder på tomma butikshyllor och långa köer.

Samtidigt påpekar flera experter att hamstringsbeteendet är helt onödigt. Cirka 90 procent av det toalettpapper som används i USA produceras inom landet, enligt forskningscentret CLUI.

Onsdagen pressade president Joe Biden på för att få rederierna och de strejkande hamnarbetarna att återuppta samtalen, enligt Bloomberg. Han varnade för att den stora strejken kunde leda till en “människoskapad katastrof” ovanpå orkanen Helene, som svepte över sydöstra USA före helgen.

Både Biden och presidentkandidat Donald Trump är överens om att konflikten sätter amerikanska arbetare mot företag med huvudkontor utomlands, enligt The Wall Street Journal.

Flera ekonomer har pekat på att strejken kan driva på inflationen. Arbetskonflikten påverkar importen av allt från mat, fordon och byggmaterial till kemikalier, möbler och kläder.

Sjeføkonom Kjetil Olsen på Nordea Markets säger att konsekvenserna beror helt på strejkens varaktighet. Om strejken fortsätter kommer det att stoppa varutransporterna till USA ganska kraftigt och påverka en stor del av landets import.

Det är viktigt att förstå att en långvarig strejk kan påverka tillgången på varor och därmed priserna. Dessutom kan andra delar av ekonomin påverkas ganska snabbt.

Analyserat och nedbrutet för enkel förståelse: Hamstrar amerikaner toalettpapper igen på grund av strejkarbeten vid hamnar, vilket kan påverka importen och priserna i USA. President Biden och Donald Trump är överens om att konflikten sätter amerikanska arbetare mot utländska företag. Ekonomer varnar för inflationsdrivande effekter och möjliga bredare konsekvenser på ekonomin om strejken fortsätter. Det är viktigt att följa utvecklingen för att förstå hur det kan påverka individers liv och ekonomi.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version