Marburgvirus klassificerat som samhällsfarlig sjukdom i Sverige

Socialminister Jakob Forssmed meddelar på en presskonferens att Marburgviruset ska klassas som en samhällsfarlig sjukdom i Sverige. Risken för spridning bedöms som mycket låg, men importfall kan inte uteslutas. Detta görs för att sjukvården ska kunna vidta rätt åtgärder, enligt Folkhälsomyndighetens tillförordnade generaldirektör Olivia Wigzell.

Marburgviruset kan orsaka blödarfeber och tillhör samma virusfamilj som ebola. Just nu pågår ett utbrott i Rwanda där totalt 36 fall har konstaterats, varav elva har resulterat i dödsfall. Majoriteten av de smittade är sjukvårdspersonal.

Viruset smittar främst genom kontakt med saliv och blod från redan infekterade personer, vilket innebär en risk för anhöriga och vårdpersonal. Dödligheten är mycket hög och det finns för närvarande inget botemedel.

Symtomen inkluderar hög feber, huvudvärk, illamående, kräkningar och blödningar på huden och i inre organ. Inkubationstiden varierar mellan två till 21 dagar.

Analys:
Marburgviruset har klassificerats som en samhällsfarlig sjukdom i Sverige på grund av dess allvarliga konsekvenser och höga dödlighet. Trots att risken för spridning i Sverige anses vara låg, är det viktigt att vara medveten om sjukdomens symtom och smittvägar. Särskilt anhöriga och vårdpersonal bör vara försiktiga för att undvika smitta. Det är också viktigt att vara medveten om det pågående utbrottet i Rwanda och ta nödvändiga försiktighetsåtgärder vid resa till drabbade områden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version