Den nervösa stämningen fortsätter på USA-börserna inför fredagens sysselsättningsrapport.

Bild: Peter Morgan / AP

Publicerad: För mindre än 40 minuter sedan
Uppdaterad för mindre än 20 minuter sedan

Saken uppdateras under kvällen

Så här ser det ut på USA-börserna direkt efter öppningen:
– S&P 500-indexet ned 0,2 procent
– Dow Jones-indexet ned 0,3 procent
– Nasdaq Composites-indexet ned 0,4 procent

Ökad oro i Mellanöstern efter Irans raketattack mot Israel på tisdagen har gett en tung start på oktoberhandeln på de amerikanska börsarna. Rädslan för att oljeproduktion eller transport skulle drabbas lyfte också oljepriset markant tidigare i veckan. Nu verkar det ha stabiliserat sig något mellan 75 och 76 dollar per fat. Det är cirka 3–4 dollar högre än i början av veckan.

Avvaktar arbetsmarknadsrapporten

Nu avvaktas fredagens arbetsmarknadsrapport exklusive jordbruket, som också kallas för “månadens viktigaste siffra”. Sysselsättningen är en viktig del av mandatet för den amerikanska centralbanken (Fed) och kan därmed vara avgörande för räntesättningen framöver.

I september levererade Fed en dubbel räntesänkning, vilket innebär att räntan nu ligger i intervallet 4,75–5,0 procent. Baserat på uttalanden från Fed-chefen tyder det på fler räntesänkningar framöver, även om de inte blir lika aggressiva som i september.

– Medan aktiemarknaden kämpar med en rad bekymmer – inklusive eskalerande spänningar i Mellanöstern, hamnstrejk och osäkerhet kring valet – är likviditet nyckeln, och det finns gott om det nu när Fed har börjat sänka räntan, säger Mary Ann Bartels, investeringsstrateg på Sanctuary Wealth till CNBC.

– Det finns fortfarande mycket kraft kvar i detta bull-marknaden, lägger hon till.

Bild: SPENCER PLATT / AFP / NTB

Stor nedgång för Levi’s

Bland de aktier som sjunker mycket hittar vi jeansjätten Levi’s, med en nedgång på nära 9 procent. Detta sker efter publiceringen av kvartalsresultat, där det också framkom att en försäljning av Dockers övervägs.

AI-jätten Nvidia går åt motsatt håll med en uppgång på över 2 procent. På onsdagen blev det känt att företaget är en av investerarna som har satsat pengar i OpenAI, som ligger bakom ChatGPT.

Andra teknikjättar som Amazon, Microsoft, Meta (Facebook), Apple och Alphabet (Google) ligger alla i minus.

Analys:
Den amerikanska börsen påverkas av geopolitiska spänningar, oljeprisets volatilitet och förväntningarna inför den kommande arbetsmarknadsrapporten. Investerare följer noga med på Fed’s räntepolitik och hur den kan påverka marknaden. Levi’s och Nvidia är två motsatta exempel på företag som presterar olika på marknaden. Tekniksektorn verkar vara i en svagare position jämfört med andra sektorer. Det är viktigt för investerare att vara medvetna om dessa faktorer och agera därefter för att skydda och maximera sina investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version