Ny forskning visar att kvinnor som blivit gravida med donerade ägg och spermier har en högre risk för allvarliga komplikationer än de som bär barn med sina egna ägg. En studie i Kanada jämförde surrogatgraviditeter med andra graviditeter och fann att risken för komplikationer var tre gånger högre för kvinnor som var gravida genom surrogat. Resultaten visade även en ökad risk för att barnet skulle födas för tidigt, före vecka 37.

Även om Sverige inte har ett juridiskt förbud mot surrogatmödraskap, är det inte reglerat och därför kan hjälp inte fås på kliniker i landet. Enligt professor Olof Stephansson är det viktigt att vara medveten om riskerna, även om de är sällsynta. Han påpekar att alla graviditeter innebär en ökad risk för komplikationer och att även IVF-graviditeter med kvinnans egna ägg kan ha ökade risker beroende på kvinnans förutsättningar.

Studien omfattade cirka 800 surrogatgraviditeter, 16 000 IVF-graviditeter och 850 000 icke-assisterade graviditeter mellan 2012 och 2021. Resultaten har publicerats i tidskriften Annals of Internal Medicine.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version