Norwegian förväntar sig utmaningar och ökade kostnader på grund av Boeing-strejk

Huvudindexet på Oslo Börs är upp 0,37 procent kl. 12.45 på fredag.

Oljepriset steg igår eftermiddag och fortsatte uppåt under kvällen. På fredag har det stigit ytterligare. Brent spot-priset ligger på 78,9 dollar per fat just nu.

Det kom en plötslig hopp för oljepriset på torsdag eftermiddag, strax innan börsen stängde. USAs president Joe Biden fick frågan om han stödjer en eventuell israelisk attack mot oljeanläggningar i Iran, och svarade “vi diskuterar det”.

Så här går det för de tre stora oljebolagen på börsen:

– Equinor är upp 0,9 procent
– Aker BP är upp 2 procent
– Vår Energi är upp 1,3 procent

Norwegian förväntar sig bakslag från Boeing-strejk

Flygbolaget hade fler passagerare i september än vid samma tid förra året, med knappt 2,3 miljoner passagerare. Flygen var också fullare, med en beläggningsgrad på 85,2 procent.

Samtidigt säger Norwegian-chefen Geir Karlsen att företaget “tar aktiva kostnadsåtgärder för att ligga före förväntade utmaningar”.

– Den pågående strejken hos Boeing orsakar ytterligare förseningar i leveranserna av nya flygplan. Förseningarna innebär att vi inte får det antal flygplan vi har räknat med för nästa års sommarprogram, vilket ökar kostnaderna på kort sikt. Vi tittar därför på olika åtgärder, inklusive att förlänga leasingavtal för flygplan, säger Karlsen i ett meddelande.

Pareto Securities pekar i en kommentar på att motståndet från kostnader kvarstår för Norwegian.

Norwegian-aktien sjunker med 11,7 procent, som en av de mest omsatta aktierna.

Containerrederiet faller

MPC Container Ships är ned med 6,2 procent, som en annan mycket omsatt aktie.

I Europa faller även aktierna i stora containerrederier som Mærsk och Hapag-Lloyd, efter att hamnstrejken på USA:s östkust avslutades.

Analytiker Fredrik Dybwad på Fearnley Securities pekar på att avslutningen av hamnstrejken är huvudorsaken till aktiefallet. Han påpekar att strejken kunde ha haft en större effekt på rater inom containerfrakt.

– Människor hade hoppats att den skulle pågå lite längre vilket skulle ha gett en större effekt på rater. När den varar så kort blir effekten liten, säger han till E24.

Avslutad avtal för Hexagon Purus

Hexagon Purus och Daimler Truck North America har kommit överens om att avsluta ett avtal som skulle löpa från 2024 till 2027.

Parterna meddelade om det långsiktiga avtalet för leverans av bland annat batteripaket till yrkesfordon tillbaka i augusti förra året. Då uppskattades värdet av avtalet till cirka 150 miljoner dollar, eller cirka 1,5 miljarder kronor.

Företaget meddelar att den finansiella prognosen för 2024 bibehålls.

Hexagon Purus-aktien sjunker med 16,5 procent. Det ser ut att bli företagets klart sämsta börsdag någonsin, sett till procentuell nedgång. Det tyngsta fallet för aktien tidigare var 12,84 procent.

Litauen köper luftvärn

Det har även kommit nyheter om andra Oslo Börs-företag.

Analyser och slutsatser:

Efter att ha granskat de senaste händelserna på börsen kan vi se att Norwegian och Hexagon Purus är två av de bolag som har påverkats mest av externa faktorer såsom Boeing-strejken och avslutningen av avtal med Daimler Truck North America. Dessa händelser har lett till betydande nedgångar i aktiekurserna för båda företagen. För investerare och aktieägare är det viktigt att vara medveten om hur externa faktorer kan påverka företagens ekonomi och därmed också deras egna investeringar. Det är avgörande att hålla sig informerad och göra noggranna analyser innan man fattar beslut om sina finansiella placeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version