Lord of the Rings regissören Peter Robert Jackson har investerat 10 miljoner dollar i ett Texas startup-företag som syftar till att återuppliva utdöda djur som dodo-fågeln.

Det Nya Zeeland-födda filmmakare, 62 år gammal, och hustrun Fran Walsh, 65, investerade summan i Dallas-företaget Colossal Biosciences, enligt Bloomberg.

Den Oscar-vinnande regissören är en av flera kända namn från olika områden som har bidragit med en summa på 235 miljoner dollar till organisationen.

Andra inkluderar idrottare som Tom Brady och Tiger Woods; underhållare inklusive Paris Hilton och Chris Hemsworth; samt affärsfigurer som tech miljardären Thomas Tull och Winklevoss Capital Management-företaget, enligt källan.

Jacksons investering syftar också till att förhindra att arter i Nya Zeeland står inför utrotning, berättade hans publicist för Bloomberg.

Colossal Biosciences öppnade 2021 i samarbete med grundaren, affärsmannen Ben Lamm, och genetikern George Church.

Church är en Harvard Medical School biolog känd för sina studier inom genetisk sekvensering; tidigare engagemang i Human Genome Project; och projekt som syftar till att återinföra ullhästen ur utrotning, enligt en rapport från The New York Times.

Colossal Biosciences projekt inkluderar omskrivning av elefant-DNA med ullhästens genetik för att utveckla ett embryo med egenskaper hos det utdöda djuret. Det har också planer på att återinföra tasmaniska tigrar och ullhästar.

Personer som investerar i Colossal Biosciences får aktier i dotterbolag som fokuserar på bevarande, rapporterade Bloomberg.

Colossal Biosciences har samarbetat med The Mauritian Wildlife Foundation om potentiella platser för dess första parti med dodo-fåglar, som dog ut på 1600-talet.

Mauritian Wildlife Foundation bevaringsdirektör Vikash Tatayah sa: ‘Dodo, en fågel intimt vävd i Mauritius DNA, är också sorgligt ikonisk för den roll människan spelade i dess utrotning … vi är så tacksamma för Colossals teknologier och löftet att återvända denna ikoniska art, utdöd sedan 1680-talet, till dess naturliga miljö.’

Lamm berättade för Forbes att Jackson och Walsh är ‘missionsinriktade’ och övertygade anhängare av ‘bevarande och biodiversitetsåterställning’, och tillade: ‘Det är en speciell förmån att leda Colossal och bli stödd av visionärer, entreprenörer och branschledare.’

Lamm berättade för AP i januari 2023: ‘Dodo är en symbol för människans skapade utrotning.’

Jackson vann tre Oscars 2004 för 2003 års The Lord of the Rings: The Return of the King: Bästa Bild, Bästa Manus, Filmatiserat Manus; och Bästa Regissör, delar de två första hedersbetygelserna med Walsh.

Jackson har en förmögenhet på cirka 1,5 miljarder dollar, enligt Forbes.

Källan rapporterade att Jacksons förmögenhet ökade avsevärt 2021 med försäljningen av en del av hans digitala effekter studio (då känd som Weta Digital) till företaget Unity Software för en 1,6 miljarder dollar kontant- och aktiepaket.

Jacksons Weta Digital hyllades för sin teknik som producerade karaktärer som Lord of the Rings’ Gollum eller karaktärerna i den lukrativa Avatar-franchisen.

En film i franchisen baserad på Gollum – Lord Of The Rings: The Hunt For Gollum – förväntas släppas 2026 enligt Warner Bros. Discovery VD David Zaslav i maj.

Jackson har också regisserat flera filmer i The Hobbit-franchisen och flera projekt om The Beatles.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version