Statsbudgetet för 2025: Inflationen förväntas vara 3 procent nästa år

I det dokument som Finansdepartementet av misstag publicerade på torsdag eftermiddag framgår det att de förväntar sig en inflation på 3 procent nästa år.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) och finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) presenterar statsbudgeten för 2025 på måndag. Där utgår regeringen från en prisökning på 3 procent nästa år. Foto: Javad M. Parsa / NTB

Publicerad: För mindre än 2 timmar sedan
Uppdaterad för mindre än 40 minuter sedan

– Alla särskilda skatter har i huvudsak justerats upp med 3,0 procent för att ta hänsyn till förväntad prisökning, står det.

Vanligtvis publiceras denna siffra kl. 08 på budgetdagen tillsammans med andra nyckeltal.

Prisprognosen är något lägre än den Statistiska centralbyrån (SSB) baserade sina senaste analyser på. De bedömer att tillväxten i konsumentprisindex (KPI) år 2025 blir 3,3 procent.

Flera experter som E24 talade med på torsdagskvällen anser att regeringen bör ge marknaden tillgång till den del av statsbudgeten som publicerades innan börsen öppnar på fredag. Finansdepartementet uttalade efter att E24 publicerat artikeln på torsdagskvällen att innehållet “inte bedömdes vara kurskänsligt”.

Ingen större förändring på socker, rökning och alkohol

I den oavsiktliga läckan på torsdagen om föreslagna skattesatser för 2025 framgår det också att det inte finns några större förändringar i vissa skatter.

Bland annat får alla alkohol- och tobaksskatter en justering på cirka 3 procent. Det samma gäller för socker. Det finns några små avvikelser, med en decimal upp och ner. Detta kan bero på avrundning av satserna. Det gäller bland annat:

* Annan alkoholhaltig dryck från 4,7 till och med 22 volymprocent, kr/volymprocent per liter får en skattehöjning på 2,9 procent
* Annan alkoholhaltig dryck upp till 4,7 volymprocent, kr/liter 0,7–2,7 volymprocent får en skattehöjning på 3,1 procent.
* Cigarrer, cigaretter, röktobak, cigarettpapper, E-vätska med nikotin och tobak för uppvärmning får en skattehöjning på 2,9 procent
* Snus och snuff får en skattehöjning på 3,1 procent.
* Sockeravgiften ökas med 3,1 procent från 9,18 till 9,46 kronor per kilo.

Läckt av misstag

Artikeln med siffrorna från statsbudgeten publicerades på torsdagseftermiddagen och togs bort efter att NTB hade kontaktat Finansdepartementet.

– Jag kan bekräfta att vi på torsdagseftermiddagen av misstag publicerade en översikt över skattesatser på regeringens webbplatser. Tyvärr trycktes fel knapp vid fel tillfälle, skrev kommunikationsdirektör Tor Borgersen på Finansdepartementet i ett e-postmeddelande till NTB.

Varje höst är det betydande sekretess kring budgetförslaget, dokumenten och siffrorna. Undantagen är de uppgifter som medvetet eller omedvetet lämnas till olika medier innan budgetdagen, ofta av regeringen själv.

Att skatteuppgifter och regeringens förslag till förändringar i inriktning och satser för nästa år oavsiktligt publiceras flera dagar innan budgetförslaget läggs fram får inte inträffa.

Analys:

I denna artikel diskuteras det förväntade inflationsprognosen för nästa år baserat på information från Finansdepartementet. Det nämns även eventuella justeringar i skattesatser för alkohol, tobak och socker. Det är viktigt för investerare och allmänheten att vara medvetna om dessa förändringar eftersom de kan påverka ekonomin och individuella finanser. Det är också av stor vikt att informationen inte läcker ut i förväg för att undvika oönskade konsekvenser på marknaden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version