Uber-topp Peter Löfstrand uppmanar Norge att släppa kravet på att taxibilar ska vara anslutna till en central. Uber överväger rättsliga åtgärder eller i värsta fall att lämna Norge.

Peter Löfstrand, chef för Uber i Norden, har denna vecka lämnat in synpunkter inför Taxiutredningen. Företaget hoppas att politikerna kommer att upphäva kravet på att taxibilar måste vara anslutna till en central – ett krav som redan har införts och träder i kraft i mars 2025.

Uber-chefen var i Oslo inför fredagens remissfrist för råden från Taxiutredningen, där det föreslås fler åtstramningar.

“Vi har en långsiktig satsning på Norge, vår tjänst är efterfrågad och vi vill vara här. Men om dessa förslag går igenom kommer det att bli svårt för oss och många andra aktörer,” säger han till E24.

Peter Löfstrand anser att utredningen har låtit sig styras politiskt. Målet är att tvinga plattformsföretagen ut ur Norge, enligt företaget.

“Det som är utmanande är särskilt kravet på att vara ansluten till en taxicentral. Vi fruktar att det kommer att leda till en konsolidering, och att endast några få stora centraler uppnår stordriftsfördelar och blir dominerande. Det kommer att leda till sämre konkurrens,” säger Löfstrand.

Kravet på centraler föreslogs förra året och infördes i september, och träder i kraft den 1 mars 2025.

Löfstrand anser att utredningen har gått för långt och att förslagen kommer att leda till mer byråkrati, högre kostnader och sämre service.

“Utvalget har uppfyllt politiska mål snarare än att uppfylla det mandatet det ursprungligen hade.”

Uber-sjefen fruktar att förarna kommer att bli mindre flexibla om de måste vara anslutna till en central, och att resorna bara kommer att bli dyrare.

“Vi kommer att överväga alla möjligheter, även om vi hoppas att politikerna kommer att lyssna och ändra sig. Om inte kommer vi också att överväga rättsliga åtgärder, eftersom vi vet att en anslutningsplikt kan vara i strid med EES-reglerna. Men vi hoppas att vi inte behöver ta det steget,” säger han.

Nygård avvisar inte att det kan ha kostnader att kräva anslutning till en central.

“Det är klart att regleringar kan ha en kostnad, men det är för att man bedömer mervärdet av samhällsnyttan som större än kostnaderna. Taxireformen har medfört att kunder har kunnat hamna i situationer där de inte hade någonstans att vända sig, och inte har haft en ordentlig skydd,” säger Nygård.

Efter remissen kan det komma några förändringar.

Löfstrand anser att det är lätt att komma i kontakt med Uber dygnet runt, och att det inte behövs någon central.

“Händer det något under en Uber-resa kan du kontakta oss via appen. Det finns redan idag,” säger han.

Han avvisar också att plattformstjänsterna leder till social dumpning. Drosjeutvalget hänvisar till en studie som säger att förare i plattformsföretag tjänar bättre än de med vanligt taxiförarjobb, påpekar han.

Slutsatsen är att förslagen från Drosjeutvalget kan påverka marknaden för taxitjänster i Norge genom att införa krav på anslutning till en central, vilket kan leda till ökade kostnader, mindre flexibilitet för förare och försämrad konkurrens. Det är en fråga som påverkar både företag som Uber och andra aktörer inom branschen, samt kunder som kan mötas av högre priser och minskad tillgänglighet på taxitjänster. Det är viktigt att följa utvecklingen och se hur politikerna agerar på denna fråga för att förstå dess potentiella effekter på samhället och ekonomin.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version