Investeringar i framtiden: En rörande historia om Fawzia, 21, som befriades från tio års fångenskap hos Hamas

Yazidiska Fawzia var bara 11 år när hon kidnappades av IS. Nu har hon äntligen fått hålla om sin mamma igen. I veckan befriades hon från Hamas i Gaza efter tio års helvete. Det yazidiska folket i Sinjar utsattes för folkmord av IS år 2014, och tusentals kvinnor och unga flickor blev offer för sexslaveri och tvångsgifte. Fawzia var en av dem som inte fick sin mardröm avslutad när IS krossades 2019. Efter tio år av lidande har hon äntligen återförenats med sin familj i Irak.

Efter flera försök lyckades hon föras ut ur Gaza och transporteras till Irak, tack vare ett israeliskt flygangrepp som ledde till hennes fånghållares död. En komplex operation koordinerad mellan Israel, USA och andra internationella aktörer möjliggjorde hennes räddning. Trots Hamas påståenden om att historien är fabricerad propaganda, har Fawzia själv berättat om sin fruktansvärda tid i fångenskap.

Iraks premiärminister var engagerad i ärendet och aktivt sökte hjälp från amerikanska representanter för att få Fawzia räddad. Mer än 6 000 yazidier kidnappades av IS, och trots att över 3 500 har räddats, saknas fortfarande 2 600 personer. Aktivister tror att hundratals fortfarande hålls fångna, precis som Fawzia gjorde. Det är en påminnelse om det grymma våld och lidande som drabbade yazidiska folket, och att kampen för att befria de som fortfarande hålls fångna pågår.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version