Alvar Myhlback: Längdskidåkningsstjärnan inför vintern

Alvar Myhlback, en av Sveriges mest lovande längdskidåkare, har både tagit en plats i svenska juniorlandslaget och fortsatt med långloppsteamet Lager 157, vilket innebär en satsning på både traditionella lopp och långlopp. Myhlback tränar 100 timmar i månaden och har förbättrat sin teknik och styrka inför vinterns tävlingar. Den norske skidstjärnan Johannes Hösflot Kläbo har hyllat Myhlback och tror att han kan bli “hur bra som helst”. Myhlback siktar på att kvalificera sig till VM i Trondheim i vinter.

Att Alvar Mylback, 18, är en supertalang är inget nytt. Han behöver ingen påminnelse från världens bäste längdskidåkare. – Jag vet också att jag kan bli hur bra som helst, säger Myhlback efter Kläbos hyllning.

Förra vintern etablerade sig ett nytt namn som Sveriges mest spännande längdskidåkare på herrsidan. Alvar Myhlback slog till med en tredjeplats i sprinten redan i Sverigepremiären i Gällivare och gjorde sedan ett par stabila insatser i världscupen. Säsongens stora höjdpunkt blev tredjeplatsen i Vasaloppet. Efter vintern hade Myhlback ett beslut att fatta. Skulle han satsa helhjärtat på långlopp, eller skulle han gå över mer till traditionell längdskidåkning och satsa mot världscupen och VM? Svaret blev ”ja tack” till en plats i svenska juniorlandslaget samtidigt som Myhlback fortfarande tränar med långloppsteamet Lager 157.

Små skillnader

Sportbladet och ett par andra medier fick en pratstund med Myhlback under A-landslagets läger i Livigno, där han var med. – Det är bra. Det är egentligen inget nytt, så det flyter på bra, säger han om träningen på höghöjdslägret.

Vad är det för skillnad mellan att träna som en långloppsåkare och som en traditionell längdskidåkare? – Det är ingen skillnad alls. På sommarhalvåret har jag väl aldrig känt mig som en långloppsåkare eller traditionell åkare. Bara mer skidåkare generellt. Det är mycket samma. Nu har man bra koll på vad långloppsåkare gör. Folk gör mycket lika. Det är kanske lite mer variation, men annars är det inte jättestora skillnader.

Vad fokuserar du på att utveckla under sommaren? – Vi har en lång försäsong, så man hinner försöka bli bättre på allt. Vi har väl fokuserat lite på teknik och styrka. I övrigt är det bara att bygga kapacitet och bli bättre.

100 timmar i månaden

Myhlback berättar att han snittat hundra (!) träningstimmar i månaden mellan maj och september. – Det en månad till med mycket mängdträning. Sen kanske man går ner lite och ökar intensiteten lite. Men jag gillar egentligen inte att träningen går så här, säger Myhlback och rör sin hand upp och ner. – Utan jag vill bara hålla det jämnt i alla perioder.

Han känner att han gjort vissa framsteg under sommaren. – Jag har blivit lite starkare i gymmet. Förmodligen blivit lite bättre tekniskt. När man inte tävlar så mycket är det också lite svårt. Det är lätt att bli lite blind i det man gör när man tränar väldigt mycket. Det är också inte lätt att se några tydliga framsteg förrän man börjar tävla, säger Myhlback.

Han har tydliga rutiner i vardagen. – Det händer inte så mycket egentligen. Jag tränar och äter och kollar mycket på tv. Sen hittar man på någonting däremellan. Men det är ofta kopplat till skidor på något sätt. Det är i stort sett mitt liv, skidåkning. Det är ett heltidsjobb.

Siktar mot VM

Nyligen höll den norske megastjärnan Johannes Hösflot Kläbo en presskonferens där han fick frågor om Myhlback. – Han kan bli hur bra som helst, sa Kläbo till SVT. Myhlback själv rycker nästan på axlarna när norrmannens ord kommer på tal. – Jag vet också att jag kan bli hur bra som helst. Det var inget nytt, säger Myhlback.

Det kanske inte spelar någon roll vad andra säger? – Nej men det är klart att han har koll, Kläbo. Så det är kul, absolut! Om allt går som Myhlback vill får han ställas mot Kläbo i VM i Trondheim, som drar i gång i slutet av februari. – Premiären blir väldigt viktig i Bruksvallarna, så det är väl bra att åka bra där och åka bra i världscupen innan jul. Så bra att man kan vara säker på att VM är ett nåbart mål. Och sen kanske få in några långlopp däremellan och smälla till och sätta formen på VM.

Det är tydligt att Alvar Myhlback är på väg mot stora framgångar inom längdskidåkning. Med fokus på teknik, styrka och uthållighet, samt en imponerande träningsmängd, är han redo att möta utmaningarna som väntar honom i kommande tävlingar. Hans ambitioner att kvalificera sig till VM och möta världens bästa skidåkare visar på en stark drivkraft och vilja att lyckas. Förhoppningsvis kan hans dedikation och hårda arbete leda honom till framgång och erkännande i den internationella längdskidvärlden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version