USA kommer inte att sluta sätta press på Israel för att få till stånd en vapenvila i Gaza. Det säger Kamala Harris i en intervju med amerikanska tv-programmet ”60 Minutes”.

Kamala Harris – USA:s vicepresident och presidentkandidat – försvarade det amerikanska militära stödet till Israel, värt flera miljarder dollar, och sade att det innebar att Israel kunde försvara sig mot Irans robotanfall förra veckan.

– När vi tänker på det hot som Hamas, Hizbollah och Iran utgör tror jag att det är absolut nödvändigt att vi gör vad vi kan så att israel kan försvara sig mot sådana attacker.

Hon ville inte ge ett rakt svar på frågan om USA har något inflytande över Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, med tanke på att landet pressat Netanyahu att gå med på en vapenvila utan att någonting har hänt.

Harris sade vidare att Washington arbetar för en ”överenskommelse som skulle innebära att gisslan släpps och det blir en vapenvila”.

– Vi kommer inte att sluta sätt press på Israel och arabiska ledare i regionen, sade hon i intervjun som sänds i sin helhet på måndagen, rapporterar The Guardian.

När Kamala Harris fick frågan om USA har en riktigt nära allierad i Israels premiärminister Benjamin Netanyahu svarade hon att en bättre fråga är om det finns en viktig allians mellan det amerikanska och israeliska folket.

Analys:
I denna intervju diskuterar Kamala Harris USA:s ställning i konflikten mellan Israel och Gaza. Hon betonar vikten av att fortsätta sätta press på Israel och arabiska ledare för att uppnå en vapenvila. Samtidigt försvarar hon det amerikanska militära stödet till Israel för att bekämpa hot från grupper som Hamas, Hizbollah och Iran. Harris framhåller att Washington arbetar för att främja en överenskommelse som kan leda till frigivning av gisslan och upprättande av en vapenvila. Slutligen poängterar hon att det viktiga är den allians som existerar mellan det amerikanska och israeliska folket, snarare än en individuell regeringsrelation. Detta kan påverka internationella relationer och geopolitiken i Mellanöstern, vilket i sin tur kan ha konsekvenser för investeringar och ekonomiska marknader.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version