Bellona föreslår att servera uppäten kyckling till odlad lax – en ny trend i fiskerinäringen?

Bellona, en miljöorganisation, föreslår en ny idé för att förbättra näringsvärdet för odlad lax genom att använda kycklingmel som foder. Enligt Olav Fjeld Kraugerud, seniorrådgivare för hållbart foder på Bellona, är både fiskavfall och kycklingavfall värdefulla resurser med högt näringsvärde. Tillgången på cirkulära råvaror är dock begränsad.

Kraugerud hoppas att branschen kommer att ta ansvar och se lönsamheten i att använda kycklingrester som annars skulle gå till spillo. För att detta ska bli verklighet krävs anpassningar från både aktörer inom näringen och teknologiska lösningar.

Det har gått 11 år sedan Mattilsynet upphävde förbudet mot att använda kyckling- och grisbenmjöl som foder till odlad lax. Trots detta är många inom branschen fortfarande skeptiska till idén. Lars Aashammer, VD för Norsk Protein AS, uttrycker tvivel kring om branschen kommer att omfamna detta nya koncept.

Särskilt pescetarianer, som undviker kött men äter fisk, kan vara skeptiska till att kycklingkött används i laxfoder. Kraugerud hoppas på en kompromiss och betonar vikten av att fokusera på vad som är bäst för fisken, miljön och mattryggheten.

Sammanfattningsvis, Bellonas förslag att använda kycklingmel som foder för odlad lax har potential att förbättra näringsvärdet och minska trycket på havsresurserna. Trots branschens tvivel finns det möjligheter att främja hållbarhet och fiskevelfärd genom att utforska nya källor av näring för fiskodling.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version