Inga ville göra serien – i år fyller klassikern 30 år

“Grey’s Anatomy” har rullat på i över två decennier nu. Men ingen läkarserie har blivit så hyllad som “Cityakuten”. Tv-historia skrevs. Men vägen dit var krånglig och utan dinosaurierna i “Jurassic Park” hade det inte blivit något “Cityakuten”.

Det var serien som blev George Clooneys genombrott. Som lockade till sig Quentin Tarantino som regissör för ett avsnitt. Som skildrade akutsjukvård på ett banbrytande realistiskt sätt, men inte bangade för spektakulära inslag – som när en av rollfigurerna avlivades genom att få en helikopter över sig.

I år är det 30 år sedan “Cityakuten” föddes. Under 15 år och 331 avsnitt blev det ett av amerikansk tv:s mest hyllade draman. I Sverige visades serien på TV3.

Hjärnan bakom var Michael Crichton, författaren som året innan bokstavligen hade en monsterhit på bio med “Jurassic Park”. Det blev biljetten som öppnade dörrar och fick tv-bolag att kasta en ny blick på ett manus som de hade ignorerat 20 år tidigare.

Det var uppenbart från början att Crichton skulle ägna sig åt skrivande när han började plugga på Harvard på 60-talet. Men han blev irriterad på lärare som kritiserade hans sätt att skriva och utvecklade ett intresse för naturvetenskapliga ämnen – det fick honom att bli läkarstudent.

Det dröjde två veckor innan han insåg sitt misstag.

Han fortsatte att skriva och blev redan under studierna en etablerad författare, om än under pseudonym. Hans genombrott blev “A Case of Need” (1968). Den boken är intressant att nämna för att den utspelas i sjukhusmiljö och handlar om faror med teknologi, ämnen som Crichton återkom till gång på gång.

I samma veva begav sig Crichton ut i verkligheten som läkarstudent och gjorde praktik på ett sjukhus i Boston. Det blev en erfarenhet som stärkte hans övertygelse om att det här inte var något för honom. Läkarkarriären lades på en hylla, men erfarenheterna hällde han ner i en bok, “Five Patients”, där han skildrar just fem patienter på ett sjukhus. Ett dokument över amerikansk sjukvård i början av 70-talet.

Fyra år senare skrev han ett manus, “24 Hours”, som var baserad på den boken och skildrade läkare under ett dygn på ett sjukhus. Det skulle senare bli pilotavsnittet av “Cityakuten”. Men 1974 var ingen intresserad av att köpa manuset.

Steven Spielberg förändrade allt.

Vi spolar fram till slutet av 1980-talet. Vid det laget var Michael Crichton en väletablerad bestsellerförfattare, med flera böcker som hade blivit filmade. Hans gamla manus “24 Hours” låg fortfarande och skräpade på en hylla, men Spielbergs produktionsbolag Amblin hade rättigheterna och regissören samtalade med Crichton om att göra något av det.

Samtidigt insåg Spielberg att Crichtons nästa roman, “Jurassic Park”, som skulle publiceras 1990 och handlade om en park med dinosaurier där allt går fel, hade potential som långfilm. De kom överens om ett samarbete som skulle göra Crichton förmögen. “Jurassic Park” blev en superhit och under de kommande åren blev författaren ett av Hollywoods hetaste namn.

Samtidigt som “Jurassic Park” erövrade biograferna behövde tv-bolaget NBC en ny serie som kunde ersätta en stjärna som höll på ett slockna, “Lagens änglar”. Då trädde Spielberg in. Men varken NBC eller andra tv-bolag var särskilt sugna på “24 Hours”. Det var ett långt manus, fullspäckat med obegripliga medicinska termer, alldeles för många rollfigurer och dessutom begick en av dem självmord i avsnittet.

Det enda tv-cheferna såg var kaos när de läste manuset.

Men den kombinerade kraften av Spielberg och Crichton gjorde att pilotavsnittet spelades in. Stilen var dokumentär och en läkare som tjänstgjorde som rådgivare lärde skådespelarna att agera som läkare på ett så trovärdigt sätt som möjligt.

Det gällde att träna. Och att utnyttja sin lokala slaktare. Kroppsdelar från grisar funkade bäst att sy på eftersom det påminde mest om mänsklig hud, men andra djur funkade också.

– Det blev en slags tävling mellan oss om vem som kunde utföra ingreppen så elegant som möjligt, om ens verkliga händer användes i närbilderna. Jag brukade gå till affären och köpa en massa kycklingar. Sedan gick jag hem, skar upp dem och sydde ihop dem, för att öva, har Noah Wyle sagt.

Men när pilotavsnittet visades för NBC-cheferna var missnöjet stort. Det var för mörkt, för rörigt och inte tillräckligt kommersiellt. Man var rädd för att “Cityakuten” inte skulle ha en chans mot en stor konkurrent, “Chicago Hope” på CBS. En del av kritiken kunde sammanfattas så här: Serien är gjord av filmmänniskor som inte förstår sig på tv.

Men diskussionen tog slut så fort “Cityakuten” hade premiär. “Cityakuten” – En investeringsguide till framgång och kärlek i läkarserier

Serien hyllades av kritikerna och krossade “Chicago Hope”. CBS gav upp och flyttade serien till en annan dag i veckan.

En anledning till succén var skådespelarna. George Clooney hade på ett tidigt stadium fått reda på att serien skulle göras och fick rollen som barnläkaren Doug Ross. Trots att han hade otaliga misslyckanden inom tv bakom sig gjorde han ett enormt starkt intryck under provfilmningen.

Han följdes av Anthony Edwards som hade slagit igenom i “Top gun” 1986 men nu kände att det började bli ont om bra filmroller för honom. Han ville egentligen regissera, men chansade på “Cityakuten” eftersom Spielberg var involverad. Han kom att spela AT-läkaren Mark Greene.

En 23-årig, och mycket nervös, Noah Wyle provfilmade två gånger och fick till sist rollen som läkarstudenten John Carter. Han blev en av seriens trognaste stjärnor.

Ville inte upprepa misstag

Till och med Clooney, som fick en framgångsrik filmkarriär nästan samtidigt som “Cityakuten” slog igenom, stannade kvar i fem år. Varför?

Dels beror det säkert på att Clooney såg vilket misstag som David Caruso hade gjort när han fick sitt genombrott i polisserien “På spaning i New York” och omedelbart hoppade av för att satsa på en filmkarriär som lika snabbt störtdök. Dels beror det nog på en uppriktig kärlek till serien och tacksamhet för hur den räddade hans karriär.

När John Stamos, känd från “Huset fullt”, en dag på 00-talet erbjöds en permanent roll i “Cityakuten” tvekade han, sa han i en intervju med New York Times.

– Men så träffade jag George Clooney på Warners studioområde och han sa till mig: “Gör ‘Cityakuten’. Det är en fantastisk serie och den kommer att förändra ditt liv.” Undrar vad som hände med den killen…

Källor: Chicago Tribune, Entertainment Weekly, Emmys.com, The New York Times.

5 andra klassiska läkarserier

“Doktorn kan komma” (1986–1992, 2021- ). Australisk serie som utspelades på landsbygden och handlade om läkare som är del av ett flygande team. Kärlek och medicinska kriser i otillgängliga ökenområden höll tittarna klistrade. 2021 väcktes serien till liv igen med en ny rollista.

“Kliniken” (1985–1989). Tysk såpa om läkarfamiljen Brinkmann på ett sjukhus i Schwarzwald-regionen. Inspirerades av den amerikanska serien “General hospital” och blev en enorm framgång både i Tyskland och Sverige.

“St Elsewhere” (1982–1988). Visades ursprungligen i Sverige som “Akuten”, trots att den handlade om ett helt sjukhus. En skruvad serie med dramatiska och komiska inslag, men som även hade en liknande realistisk ton i fotot som “Spanarna på Hill Street”. Denzel Washingtons genombrott.

“House” (2004–2012). Brittiske komikern Hugh Laurie fick en ny karriär som den genomcyniske och narkotikaberoende amerikanske läkaren House, som haltade omkring på sjukhuset och löste svåra fall med en Sherlock Holmes-artad briljans.

“Dr Howser” (1989–1993). Sitcom skapad av tv-giganterna Steven Bochco och David E Kelley, som blev Neil Patrick Harris genombrott. Han spelade en ung tonåring som var så briljant att han började arbeta som läkare på ett sjukhus. Det balanserade han med en tonårings sedvanliga upplevelser. Oöverträffad investeringschef avslöjar hemligheten bakom framgångsrik portföljhantering

I en tid av ekonomisk osäkerhet är det viktigt att ha rätt kunskap och strategi för att navigera på finansmarknaden. Som en ledande investeringschef avslöjar jag hemligheten bakom en framgångsrik portföljhantering som kan maximera avkastningen och minimera riskerna.

Genom att noggrant analysera marknadstrender, diversifiera portföljen och ha en långsiktig investeringsstrategi kan du öka dina chanser att nå ekonomisk framgång. Genom att följa dessa riktlinjer kan även den mest ovana investeraren ta kontroll över sina pengar och planera för framtiden.

Oavsett om du är en nybörjare eller en erfaren investerare är det viktigt att ha rätt kunskap och strategi för att lyckas på finansmarknaden. Genom att följa råden från en oöverträffad investeringschef kan du ta dina investeringar till nästa nivå och säkra din ekonomiska framtid. Investera smart: En guide till att maximera din avkastning på aktiemarknaden

Att investera på aktiemarknaden kan vara en lönsam strategi för att öka din förmögenhet på lång sikt. Men det kräver kunskap, tålamod och en strategi för att maximera din avkastning. I denna guide kommer vi att utforska några viktiga tips och tricks för att hjälpa dig att investera smart och få ut det mesta av dina investeringar.

Att förstå risk och avkastning är avgörande när det gäller att investera på aktiemarknaden. Genom att diversifiera din portfölj och välja rätt investeringar kan du minimera riskerna samtidigt som du ökar din potentiella avkastning. Att hålla sig informerad om marknadstrender och ekonomiska nyheter är också avgörande för att fatta välgrundade investeringsbeslut.

En annan viktig faktor att beakta är att ha en långsiktig investeringsstrategi. Att försöka tidpunkten marknaden eller försöka slå marknaden genom att köpa och sälja aktier snabbt kan vara riskabelt och leda till förluster. Istället är det bäst att ha en långsiktig strategi och hålla fast vid den även under svåra tider på marknaden.

Genom att följa dessa tips och tricks kan du öka dina chanser att maximera din avkastning på aktiemarknaden och bygga upp din förmögenhet över tid. Kom ihåg att investera är en långsiktig process och att tålamod och disciplin är nyckeln till framgång på marknaden.

Analys:

Denna artikel ger en översikt över hur man kan investera smart på aktiemarknaden för att maximera avkastningen. Genom att diversifiera portföljen, hålla sig informerad om marknadstrender och ha en långsiktig strategi kan investerare öka sina chanser att lyckas på marknaden. Att investera kräver kunskap och tålamod, men med rätt strategi kan man bygga upp sin förmögenhet över tid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version