Cruisefest på Wall Street efter uppgradering

Industritunga Dow Jones steg med 1 procent till 42 512 poäng. Nike var bland vinnarna med en ökning på 2,4 procent, medan flygbolaget Boeing föll med 3,4 procent efter att strejksamtalen gått i stå.

På S&P 500 var det kryssningsbolagen som sköt i höjden. Indexet ökade med 0,7 procent till 5 792 poäng.

Tek-tunga Nasdaq steg också med 0,6 procent.

Cruise på topp efter Citi-uppgradering

Flera kryssningsrederier steg efter att Citi uppgraderade Norwegian Cruise Line-aktien till köp från neutral. Analytikerna anser att företaget kommer att se en “betydande ökning” i vinst per aktie som kan öka intäkterna och marginalen.

Norwegian Cruise Line-aktien steg med över 10 procent och drog med sig andra företag.

Rederiet Carnival Corp avslutade med en ökning på 7,45 procent, medan Royal Caribbean Group steg med 5,06 procent.

Mangemiljardär och reder Torstein Hagen har också märkt av uppgången. Aktien i hans företag Viking Cruises steg med 2,68 procent.

Fed-referat visade större ränte-oenighet

Rörelserna på Wall Street tyder på ökande optimism för att centralbanken Federal Reserve (Fed) är på väg mot en “mjuk landning”, skriver CNBC.

I kväll kom ett referat från Feds räntemöte i september, då räntan sänktes med 0,5 procentenheter.

Beslutet ledde till den första oenigheten från ett räntekommittémedlem på 19 år.

Strejker fortsätter

Flygjätten Boeing har fallit i förhandeln efter att samtalen mellan företaget och den viktigaste fackföreningen gått i stå.

Boeing sa på tisdagen att de drar tillbaka löneerbjudandet till cirka 33 000 fabriksarbetare i USA, eftersom de anser att fackföreningen inte har tagit förslagen på allvar.

Fackföreningen kräver en löneökning på 40 procent fördelat över fyra år och återställande av en pensionsöverenskommelse som togs bort för ett decennium sedan.

Trubbel för Google

Det amerikanska justitiedepartementet har lagt fram ett förslag om att bryta upp Google bara veckor efter att en amerikansk domare fastställt att företaget har monopol på sökmarknaden.

Processen förväntas dock dra ut på tiden eftersom Google fortfarande har möjlighet att överklaga domen.

Googles moderbolag Alphabet avslutade handelsdagen ned med 1,59 procent.

Analys:

Efter en uppgradering från Citi har kryssningsrederierna på Wall Street haft en riktig fest med stora ökningar i aktiepriserna. Samtidigt har Fed-referatet visat på större oenighet kring räntebesluten, vilket har påverkat marknaden. Strejker inom flygindustrin och rättsliga problem för Google har också bidragit till spänningarna på marknaden. Det är viktigt att vara medveten om dessa händelser och hur de kan påverka ens ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version