Fed-referatet avslørar større diskusjon enn forventa – ekspertanalyse av Karine Alsvik i Handelsbanken

USAs sentralbank Federal Reserve (Fed) publiserte onsdag kveld referatet fra rentemøtet i september. Ifølge referatet ønsket «noen deltakere» i rentekomiteen et enkelt rentekutt, og flere kunne støtte en slik beslutning. Dette kommer etter et uventet kutt på 0,5 prosentpoeng på forrige møte. Makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken kommenterer at diskusjonen var mer omfattende enn antatt, og at markedet nå priser inn rundt 80 prosent sannsynlighet for et enkeltkutt i november.

Det er interessant å merke seg at dette var den første dissensen i rentekomiteen på 19 år, hvor Michelle Bowman var den eneste som tok dissens mot dobbelkuttet i september. Hun argumenterte for et mindre stramt pengepolitikk og mente at et enkelt kutt på 0,25 prosentpoeng var tilstrekkelig. Referatet viser også at arbeidsledigheten forventes å være «litt høyere» enn tidligere antatt, men i hovedsak holde seg flat fra 2025 til 2027.

Etter det sterke jobbtallet for september, hvor det ble skapt 254 000 jobber mot forventet 150 000, har markedet nå priset inn rundt 80 prosent sjanse for et enkelt kutt på rentemøtet i november. Dette har redusert usikkerheten rundt hvilken beslutning Fed vil ta. Dette kan ha innvirkning på rentenivået i USA og dermed også på Norges Bank, som må ta hensyn til utviklingen i verdensøkonomien for å justere sin egen pengepolitikk.

Dette viser viktigheten av å følge med på internasjonale økonomiske begivenheter og hvordan de kan påvirke dine personlige finanser og investeringer. Det er viktig å være oppmerksom på endringer i rentenivået og andre økonomiske indikatorer for å kunne tilpasse seg og ta riktige beslutninger basert på den økonomiske situasjonen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version