Nordiska banker har antingen flyttat sina aktie- och räntefonder ut från Norge eller erbjuder endast fond som är registrerade utomlands. Nordea, Danske Bank och Handelsbanken är bland de nordiska aktörer som inte har norska registrerade fonder.

Flera norska kapitalförvaltare har meddelat om flyttning av sina aktie- och räntefonder på grund av vad de uppfattar som ogynnsamma konkurrensvillkor. De följer därmed efter de nordiska bankerna som redan har flyttat sina fonder till respektive hemländer eller endast erbjuder utlandsregistrerade fonder. Nordea har nyligen flyttat flera norska registrerade fonder till Finland, där den nordiska banken har sitt huvudkontor. Det bekräftar Nordeas fondchef, Björn Stolpestad, för E24.

– Nordea har slutfört överföringen av sina norska registrerade fonder till Finland, säger Stolpestad. Han tillägger att Nordea har en lång tradition av att sälja både finska och Luxemburg-registrerade fonder i Norge, Sverige och Danmark.

– Nordea strävar hela tiden efter att hitta den optimala metoden för fondregistrering. Under de senaste åren har ett antal fonder också flyttats från svenskregistrerade fonder till Finland, säger han.

– Operationell risk
– Vad vill Nordea uppnå genom att samlokalisera fondregistreringen i Finland?
– Vi vill minska den operationella risken, skapa synergier i fondförvaltningen och ha effektiva processer för att leverera högre kvalitet i förvaltningen av våra värdepappersfonder, säger VD:n.

Han betonar att flytten inte medför några märkbara förändringar i förvaltningen av fonderna.

– Sammantaget tror vi att detta kommer gynna kunderna, säger Stolpestad.

Bekymmer
Förbundet för värdepappersfonder (VFF) har länge varnat myndigheterna för att konkurrensnackdelar kommer att tvinga norska fonder att flytta ut, vilket kan leda till förlust av arbetstillfällen, kapital och kompetens.

VFF pekar bland annat på långsam norsk implementering av EU-regler, olika handhavande och tolkning av EU-regler samt norsk fondlagstiftning och skatteregler som hinder.

– Det är inte lika konkurrensvillkor. Villkoren för att bedriva verksamhet i Norge är mer krävande än i andra länder, sa VFF-chefen Bernt Zakariassen nyligen.

Delar slutsatsen
Detta stöds av Danske Invest, kapitalförvaltningsbolaget för Danske Bank.

– Danske Invest erkänner problemet, och vi delar både analysen och slutsatsen från VFF, inklusive att norska räntefonder och kombinationsfonder har vissa nackdelar jämfört med värdepappersfonder registrerade i andra europeiska länder, säger VD Elisabeth Nicolaisen i Danske Invest till E24.

Hon tillägger att Danske Invest främst erbjuder värdepappersfonder registrerade i Danmark och Luxemburg, som inte påverkas av dessa nackdelar.

– Vi har därför under lång tid haft ett brett produktutbud som stödjer kundernas behov inom person-, företags- och storkundsegmentet, säger Nicolaisen.

Effektiv drift
I Handelsbanken ligger all fondförvaltning under Handelsbanken Fonder AB, som är registrerat i Sverige.

– I den utsträckning vi har fonder med norska förvaltare regleras detta i ett avtal mellan våra verksamheter i Norge och Sverige, säger kommunikationschef Kristian Ralger i Handelsbanken till E24.

Banken har också avvecklat danska fonder men har fortfarande några finska fondalternativ, som ligger under Fonder AB i Sverige, som de norska.

– I de fall där vi historiskt har samlokalisering av fonder i Sverige har detta drivits av önskemålet att skapa så effektiv drift som möjligt. Det bidrar till att vi kan erbjuda kunderna ett starkt och konkurrenskraftigt fondutbud, säger Ralger.

Luxemburg
DNBs kapitalförvaltningsverksamhet, DNB Asset Management, vill inte kommentera om företaget överväger att flagga ut fonder från Norge.

DNB har tidigare bekräftat för E24 att de har producerat fonder både i Norge och Luxemburg under lång tid för det norska marknaden och för en bredare europeisk marknad.

DNB har 87 fonder registrerade i Norge och 19 fonder registrerade i Luxemburg, meddelar företaget till E24 på tisdagen.

Analys:
Nordiska banker och kapitalförvaltare har börjat flytta sina fonder från Norge till utlandet på grund av ogynnsamma konkurrensvillkor. Detta kan leda till förlust av arbetstillfällen, kapital och kompetens för Norge. Det är viktigt för investerare att vara medvetna om dessa förändringar och hur de kan påverka deras investeringar och ekonomi på lång sikt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version