Orkanen Milton hotar att orsaka stor skada på fruktodlingar i Florida och driva upp priserna

Milton förväntas träffa fastlandet i USA på onsdag kväll lokal tid. Enligt president Joe Biden kan det bli den värsta i området på 100 år.

Om så är fallet kommer det att medföra enorma ekonomiska skador. Det var bara några veckor sedan orkanen Helene härjade i Florida och orsakade förödelse uppskattad till upp till 250 miljarder dollar.

Enligt Joel Myers, ordförande i väderföretaget AccuWeather, kan Milton vara ännu värre för jordbruket.

– Milton kan leda till betydande förluster av grönsaker och fruktodlingar, som apelsiner och tomater, vilket kan ha en ännu större påverkan på jordbruket än Helene, sa han i ett uttalande på måndagen.

Det kan leda till prisökningar för konsumenterna på bara några veckor, tillade han.

I finansmarknaderna har man redan sett förväntningarna på Milton den här veckan.

Måndag skrev Bloomberg att framtidspriserna på apelsinjuice steg i takt med att orkanen växte sig starkare till havs.

Commodity Weather Group, ett företag som hjälper kunder att hantera väderrelaterad risk, har uttalat att orkanen kan hota upp till två tredjedelar av Floridas citrusproduktion.

Andra har kommit med mer konservativa uppskattningar på 20 procent. Nu måste bara bönderna hoppas på det bästa.

– Det finns inget man kan göra för att skydda träden eller frukten. Det är för tidigt att skörda den, säger Ray Royce på Highlands County Citrus Growers Association till Bloomberg.

Blir det som fruktat, finns det anledning att förvänta att apelsinjuicepriserna här hemma i Norge också kommer att påverkas. Det säger Chr. Anton Smedshaug, VD på Agri Analyse, till E24.

– Florida är ett mycket centralt område för apelsinjuiceproduktion. Det kommer att vara svårt att ersätta. Om det blir stora skador kan det snabbt driva upp apelsinjuicepriset.

Han påpekar att apelsinjuice är en internationell handelsvara.

– Om ett ställe får problem påverkar det marknaderna på andra ställen.

Och till skillnad från till exempel vete, där man kan försöka igen året efter, kan skador på apelsinplantager skapa långvariga problem.

– Det är lång återhämtningstid, som det heter. Träd och buskar tar lång tid innan de har vuxit tillbaka igen.

Analys:

Orkanen Milton hotar att orsaka stora skador på jordbruket i Florida, särskilt på citrusproduktionen. Detta kan leda till ökade priser på apelsinjuice både i USA och internationellt, vilket i sin tur kan påverka konsumenterna genom högre priser. Investerare och marknadsaktörer bör vara medvetna om dessa potentiella effekter och vara beredda att anpassa sina strategier för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av orkanen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version