Investeringsexperterna talar: Norge ligger efter när det gäller inflation – vad betyder det för din ekonomi?

Det är fortfarande en bit kvar till Norges Banks inflationsmål. Sverige och euroområdet ligger före. Torsdag morgon kommer uppdaterade siffror om prisutvecklingen här i landet. Om ekonomerna har rätt kommer siffrorna att visa att Norge fortfarande ligger efter flera av våra närmaste grannar när det gäller att minska inflationen.

– Vi tror att prisutvecklingen hamnar på Norges Banks prognos. Det vi tror kommer att dra ned prisutvecklingen framöver är importinflation. Prisutvecklingen hos våra handelspartners, som Sverige och euroområdet, har minskat. Det kommer också att påverka prisutvecklingen här hemma, säger makro- och räntestrategen på Nordea Markets, Sara Midtgaard, till E24.

Midtgaard lyfter fram flera orsaker till att prisutvecklingen i Norge ligger över platser i närheten, som Sverige och euroområdet:

– Fortsatt högt lönetryck på grund av svag kronkurs och lönsam konkurrenssektor
– Företagen har haft höga marginaler, vilket gör att prisutvecklingen på norskproducerade varor och tjänster har hållit sig uppe.

Kyrre Aamdal, senior ekonom på DNB Markets, lyfter fram höga kostnadsökningar med stark löneökning och den svaga kronan som speciella förhållanden för Norge när det gäller prisutvecklingen. Samtidigt påpekar han att det inte är någon stor skillnad mellan Norge och länder det är naturligt att jämföra med när man tittar på kärninflationen.

Unntaget är Sverige, där prisutvecklingen nu ligger under centralbankens mål på två procent.

Det förväntas att den allmänna prisutvecklingen ska göra en hopp igen i september. I augusti låg inflationen (KPI) på 2,6 procent på årsbasis. Nu förväntar ekonomerna att den norska inflationen ska stiga till 3,2 procent, enligt Bloomberg.

Strömpriset är den viktigaste orsaken, förklarar Kyrre Aamdal, senior ekonom på DNB Markets. Han förväntar sig att inflationen ska stiga ända upp till 3,5 procent.

Kärninflationen, som Norges Bank är mest upptagen av när räntan sätts, förväntas samtidigt hålla sig stabil på 3,2 procent. Aamdal framhåller att det är vanligt att priserna på många produkter ofta stiger från augusti till september.

Norges Bank har uppskattat att den allmänna inflationen skulle ligga på 3,1 procent i september, och att kärninflationen skulle vara 3,3 procent.

– Vi tror att om Norges Bank genomför sin ränteplan, genom att sänka närmare fyra gånger nästa år, kommer prisutvecklingen så småningom att hamna över Norges Banks prognos, säger Midtgaard på Nordea.

Makrostrategen uppskattar att norsk ekonomi då kommer att få så mycket stimulans av räntesänkningarna att det i stället kommer att leda till att löneökningen blir högre och kronkursen svagare än i centralbankens prognoser. Även Aamdal på DNB lyfter fram kronan och löneökningen som osäkerhetsfaktorer framöver.

– Vi tror därför inte att det kommer att bli möjligt för Norges Bank att sänka så många gånger som de har förutsatt. Det skulle skapa för mycket tryck i den norska ekonomin, och inflationen skulle inte minska till målet inom rimlig tid, säger Midtgaard.

Hon tror också att det blir “utmanande att sänka räntan” om kronkursen förblir svag.

– Då kommer det fortfarande göra att konkurrensutsatta sektorn är lönsam och genererar hög löneökning.

I analysen av detta innehåll är det tydligt att inflationen i Norge ligger efter jämfört med Sverige och euroområdet. Detta kan ha betydelse för din ekonomi genom att påverka priser på varor och tjänster samt löneutvecklingen. Det är viktigt att vara medveten om dessa ekonomiska trender och hur de kan påverka din ekonomiska situation på lång sikt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version