Stockholms filmfestival: Starka kvinnoporträtt och filmer om ‘Män i kris’

Stockholms filmfestival lyfter fram starka kvinnoporträtt som dragplåster på årets upplaga mellan 6 och 17 november. Samtidigt är festivalens tema ”Män i kris”. Det kommer många filmer på det temat just nu. På kultursidorna har det debatterats om ”kanske-männen” och incelmännen som sedan faktiskt också, i vissa fall har blivit våldsamma. Det är ett reellt problem som finns i vår tid, säger Beatrice Karlsson. Bland filmerna på temat finns Jason Schwartzman som judisk kantor i kris i ”Between the temples” och ”Homegrown”, en dokumentär om internetradikaliserade Trumpsupportrar.

Skådespelaren Jesse Eisenberg får årets Stockholm Achievement award och kommer till festivalen för att visa sin senaste film ”A real pain”, som han även regisserat. Han har också varit lite ansiktet utåt för den här krisande mannen i sina filmer, till exempel i ”Social network”, och temat berörs även i ”A real pain”.

Den amerikanska indieregissören Sean Baker (”Tangerine”, ”The Florida Project”) hamnade i filmvärldens absoluta rampljus när hans nya film ”Anora” vann filmfestivalen i Cannes finaste pris. Den älskvärda Guldpalmsvinnaren öppnar årets upplaga av Stockholms filmfestival i november. Ett annat utropstecken från Cannes, den franska veteranen Jacques Audiards spanskspråkiga transmusikal ”Emilia Perez” (Frankrikes Oscarsbidrag), får också sin Sverigepremiär på festivalen. Bland de regissörer som kommer att hedras när festivalen firar 35-årsjubileum återfinns den mångsidiga britten Steve McQueen besöker festivalen med sitt krigsdrama ”Blitz” som utspelar sig i 40-talets London. Han blir samtidigt årets Visionary award-pristagare. En prisad festivaldarling från Venedigs filmfestival, Sarah Friedlands åldringsdrama ”Familiar touch”, kommer också till Stockholm – liksom bland annat den omtalade, brutala filmatiseringen av Colson Whiteheads ”The Nickel Boys”.

Bland de svenska filmer som inom ramen för festivalen märks Frida Kempffs havsdoftande kostymdrama ”Den svenska torpeden” som är med och tävlar om den tunga Bronshästen. Henrik Burman har gjort dokumentärfilmen ”Avicii: I’m Tim”, som speglar den världskända artisten som gick bort för sex år sedan. Den högaktuella svenska Tribecavinnaren ”Hacking hate”, en dokumentär om högerextrema internetmiljöer, finns också med i programmet. Den nya sektionen Stockholm Series förhandsvisar också en handfull färska svenska tv-serier, från Daniel Espinosas explosiva ”Helikopterrånet” till krimdramer som ”Slutet på sommaren” (bok av Anders de la Motte) samt ”Vargasommar” baserad på Hans Rosenfelts Haparandadeckare.

Guldpalmsvinnare om sexarbetare och oligarker öppnar Stockholms filmfestival. Läs mer om film i DN.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version