Rysk aktivist döms till tolv års fängelse för att stödja Ukraina – tusentals människor drabbade av liknande domar

En rysk domstol har dömt en rysk aktivist till tolv år i straffkoloni sedan en säkerhetsagent spelat in samtal där mannen uttryckt sin avsikt att ansluta sig till den förbjudna legionen ”Frihet för Ryssland” som stödjer Ukraina i kriget.

Åtalet mot aktivisten Jevgenij Misjtjenko baserades på ett samtal som spelades in av en säkerhetsagent som uppträdde som volontär vid ett minnesmärke för Boris Nemstov, en oppositionspolitiker som dödades 2015. Misjtjenko var en av volontärerna.

Aktivisten har inte erkänt, och pekar på att ”bevisen erhölls olagligt”. Samtidigt har han inte förnekat att han varit i kontakt med legionen.

Moskva har dömt tusentals människor med fängelsestraff eller böter för att de fördömt Rysslands invasion i Ukraina eller för att ha sympatiserat med Kiev.

Jevgenij Misjtjenko säger själv att fängelse inte kommer att förändra hans övertygelser.

– Jag kommer att komma ut och jag kommer att ha samma övertygelse.

Analys:
Artikeln handlar om en rysk aktivist som har dömts till tolv års fängelse för att ha uttryckt sitt stöd för Ukraina genom att vilja ansluta sig till en förbjuden legion. Situationen visar på det hårda greppet motståndare till den ryska regimen kan uppleva i landet. Tusentals människor har drabbats av liknande domar, vilket visar på den bristande yttrandefriheten och rätten till oliktänkande i Ryssland. Det är viktigt att följa sådana händelser för att förstå den politiska och sociala situationen i landet, samt för att uppmärksamma kränkningar av mänskliga rättigheter.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version