Induct krävde en miljon kronor från grundaren. Istället är de dömda att betala skadestånd.

Det börsnoterade bolaget stämde grundaren Jan Olav Ryfetten. Tidigare VD för bolaget, Alf Martin Johansen, har beskrivit för E24 att stämningen baseras på vad de anser vara en “smutskastningskampanj”.

I domen från Follo tingsrätt frias Ryfetten från hela skadeståndsanspråket. Istället döms Induct att betala Ryfetten ett skadestånd på 653 500 kronor. Beloppet är en obetald konsulthonorar.

– Jag är glad att domstolen gav mig rätt i alla mina påståenden. Motparten fick inte gehör för några av sina påståenden, varken skadestånd eller ej utbetald lön. Så jag är mycket nöjd, säger Ryfetten till E24 och tillägger att han tycker att rättegången har varit onödig.

– Jag tycker det är konstigt att de använder aktieägarnas pengar till en rättegång som uppenbarligen inte kan vinna framgång med.

Induct blev ändå frikänd från en motstämning på 281 227 kronor för utebliven utbetald lön och semesterersättning.

– Vi är mycket nöjda med att Induct frias från motstämningen. Annars går vi nu igenom domen noggrant, och jag har inga ytterligare kommentarer, säger VD Synnøve Jacobsen på Induct.

E24 har frågat om Jacobsen vill kommentera Ryfettens uttalande där han kritiserar bolaget för att använda aktieägarnas pengar till en rättegång. Hon vill inte kommentera.

Målet handlar om en konflikt som startade efter att Ryfetten skickade en varning till ledningen på Induct om att han anser att bolaget och folkmassfinansieringsplattformen Bidra nedprioriterar bland annat lagstadgade funktioner relaterade till anti-penningtvättregler.

Ryfetten grundade Bidra 2011 och sålde det till Induct 2022. Bidra har varit en konkurrent till folkmassfinansieringsplattformen Spleis. Liksom Spleis kan man på Bidra ge pengar till projekt man vill stödja eller starta insamlingar.

I stämningen som Induct skickade till Ryfetten meddelade de att de skulle kräva 13 miljoner kronor från Ryfetten. Innan rättegången sa tidigare VD Alf Martin Johansen att detta belopp baseras på en påstående som Ryfetten själv har framfört i ett e-postmeddelande.

– Ryfetten har själv skrivit i ett e-postmeddelande att han har skadat bolaget för 13 miljoner. Han har orsakat stor skada, och vi kommer att dokumentera de faktiska förlusterna som Ryfetten har orsakat bolaget, sa han.

På frågan om stämningen var en hämndåtgärd mot en varnare svarade han avvisande.

– Detta är hämnd från Jan Olavs sida. Allt har skett efter att hans engagemang avslutades. Det är han som försöker hämnas på mig, sa han, och tillade att bolaget inte såg några andra alternativ än att stämma.

Induct har haft en tuff tid på börsen.

Marknadsvärdet har fallit med 80 procent de senaste tre åren. Bara det senaste året har värdet på bolaget mer än halverats på börsen. De har för närvarande ett marknadsvärde på strax under 46 miljoner kronor.

Analys:
I denna artikel beskrivs en rättslig tvist mellan Induct och dess grundare, där Induct förlorade och istället dömdes att betala skadestånd till grundaren. Konflikten handlar om påståenden om smutskastning och förluster på miljonbelopp. Detta visar på interna problem inom företaget och kan påverka företagets rykte och aktiekurs negativt. Det är viktigt för investerare och intressenter att noggrant överväga sådana rättsliga strider och deras potentiella effekter på företagets framtid och ekonomi.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version