Våpenselskapet steg efter nyheter om nederländska köpsplaner

Idag 09:02

Kortversionen

Huvudindexet på Oslo Børs har svängt mellan minus och plus på måndagen, men mitt på dagen pekar pilarna nedåt.

Det är nedgång i flera av de mest omsatta aktierna, inklusive Equinor, TGS och Aker BP.

Shanghai-börsen steg efter att Kina meddelade om nya ekonomiska stimulanser.

Aker BP rapporterar om något lägre produktion under tredje kvartalet, medan DNO ökar i Kurdistan.

TGS-aktien faller efter en nedgradering.

Oppsummeringen är skapad av AI-verktyget ChatGPT och kvalitetssäkrad av E24s journalister

Visa mer

Huvudindexet på Oslo Børs steg med 0,06 procent på måndagen. Tidigare under dagen var det röda siffror.

Så gick det för några av de mest omsatta aktierna:

Equinor steg med 0,24 procent

Kongsberg Gruppen steg med 4 procent

DNB sjönk med 0,55 procent

Aker BP sjönk med 0,50 procent

TGS sjönk med 3,73 procent

Vid stängning på Oslo Børs har oljepriset sjunkit med cirka 1,7 procent sedan midnatt, och Nordsjöoljan Brent handlas till 77,26 dollar fatet.

Den europeiska gaspriset (TTF) har stigit de senaste månaderna och har nyligen legat runt 40 euro per megawattimme (MWh). Vid stängning i Oslo på måndagen steg TTF med cirka 1,5 procent för dagen till 40,5 euro per MWh, enligt Infront.

Jekker ned TGS

Danske Bank har sänkt sin rekommendation för seismikföretaget TGS till sälj från behåll och sänkt kursmålet till 70 från 150 kronor, enligt en analys.

Danske Bank-analytiker Jørgen Andreas Lande nämner höga analytikerförväntningar, svag kassaflöde och hög värdering som anledningar till mäklarhusets negativa syn på aktien.

Han påpekar i analysen att Danske Banks prognoser för intäkter och rörelseresultat (EBITDA) ligger 16 respektive 29 procent under genomsnittet av analytikernas förväntningar för 2025.

Aktien sjönk med 3,73 procent under dagen.

Opp efter avtal

Kongsberg Gruppen meddelade på måndagen att Nederländerna planerar att köpa luftvärn från företaget för 11 miljarder.

Kontraktet är ännu inte undertecknat. Den nederländska regeringen lämnade på måndagen en rekommendation till parlamentet som “skisserar avsikten att förvärva de nya systemen”, skriver företaget.

Analytiker Ole-Petter Sjøvold på Sparebank 1 anser att det är positivt att Kongsberg Gruppen säkrar kontraktet med Nederländerna även om landet är med i luftvärnsprojektet European Sky Shield Initiative – där det norska företagets system inte är det rekommenderade.

– Det är en positiv datapunkt. Det visar attraktiviteten hos Kongsberg Gruppens luftvärnssystem, säger han till E24.

Aktien steg med 4 procent efter att nyheten blev känd.

Kraftig hopp i solaksje

På måndagseftermiddagen hoppade EAM Solar-aktien med hela 140 procent under dagen till 3,97 kronor, efter ett meddelande om att företaget får tillbaka subventioner för ett solkraftverk i Italien.

Enligt företaget förväntas de få en bruttoefterbetalning på 1,2 miljoner euro. Företaget förväntar sig också ytterligare förändringar i avräkningen i efterhand. De förutser återställning och utbetalning under fjärde kvartalet.

Den årliga bruttoinkomsten för kraftverket förväntas öka med cirka 2,8 miljoner fram till 2031, enligt EAM Solar.

Aktien steg med 130,91 procent under dagen.

Lägre produktion från Aker BP

På måndagen meddelade Aker BP om minskad produktion under tredje kvartalet, jämfört med andra kvartalet. Orsaken är planerat underhåll, enligt företaget. Aker BP fick lite mindre för sin olja än kvartalet innan, men lite mer för gasen.

Aktien sjönk med 0,50 procent under dagen.

DNO meddelade om ökad produktion under tredje kvartalet, både jämfört med andra kvartalet och med samma kvartal föregående år.

Oljan som producerades i Kurdistan i Irak såldes dock till lokala köpare, eftersom den viktiga gasledningen till Turkiet och vidare till världsmarknaden är stängd.

Företagets aktie sjönk med 2,45 procent under dagen.

Horisont Energi letar efter ny partner

Horisont Energi kommer att utvärdera sina möjligheter för CO₂-lagringslicensen Polaris, efter att Orlen Upstream Norway (tidigare PGNiG) har informerat företaget om att de kommer att dra sig ur licensen, enligt ett meddelande på måndagen.

“Horisont Energi är i dialog med Energidepartementet och nya potentiella licenspartners, och företaget kommer att arbeta för att säkra en väg framåt för CO₂-letelicensen Polaris, EXL003”, skriver företaget.

– Horisont Energi kommer nu att överväga möjligheterna att kunna ta Polaris-projektet vidare som ett konkurrenskraftigt alternativ för Barents Blue-projektet, säger koncerncheferna Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen och Leiv Kallestad på Horisont Energi.

Barents Blue-projektet ska enligt planen producera ammoniak från gas, kombinerat med CO₂-lagring. Företaget överväger också alternativa CO₂-lager för projektet.

Horisont Energis aktie steg med 34,18 procent till 0,21 euro under dagen.

PPI köper fastighet i Sandnes

Public Property Invest ASA (PPI) meddelar att de har köpt fastigheten Jærveien 33 i Sandnes för 139 miljoner kronor. Den nyrenoverade fastigheten är på 4 700 kvadratmeter och hyrs ut till Sandnes kommun för behandling inom missbruk och psykiatri.

Den årliga hyresintäkten är 10,5 miljoner kronor, enligt ett meddelande.

PPI äger över 60 fastigheter som bland annat huserar offentliga institutioner som domstolar och polisstationer.

– PPI har en tydlig strategi för tillväxt genom att vara ledande inom konsolidering av sociala infrastrukturföretag på den norska marknaden. Denna attraktiva fastighet utgör en värdefull och värdeskapande start, säger PPIs tillförordnade VD Ilija Batljan.

Aktien för Public Property Invest sjönk med 0,43 procent under dagen.

Analys och slutsats

I dagens finansiella nyheter har vi sett en blandad dag på Oslo Børs, med vissa aktier som stiger och andra som faller. Nyheter om nederländska köpsplaner har påverkat vissa företag positivt, medan nedgraderingar och produktionsnedgång har lett till nedgångar för andra.

Det är viktigt för investerare att vara medvetna om dessa händelser och hur de kan påverka deras portföljer. Genom att följa nyheterna och analyserna kan man fatta informerade beslut om sina investeringar och finansiella framtid. Det är också viktigt att diversifiera sin portfölj för att minska risken och maximera avkastningen på lång sikt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version