Oljepriserna har sjunkit efter spekulationer om att Israel kan avstå från att attackera Irans oljeanläggningar, men enligt oljeanalytiker är risken inte över.

Oljeprisfallet har bidragit till en nedgång på Oslo Børs och har särskilt drabbat aktier inom olja och gas, sjöfart och oljeleverantörer.

Det finns fortfarande risker kopplade till oljepriset. Vi har ännu inte sett någon attack från Israel, säger senior energianalytiker Helge André Martinsen på DNB Markets till E24.

Just nu verkar marknaden vara något mindre bekymrad för Irans oljeanläggningar, och fokus skiftar tillbaka till oro för en avmattning i Kina, påpekar råvaruanalytiker Ole Hvalbye på SEB i ett notat på tisdag.

Men även han ser fortfarande risk för prishöjningar kopplade till Mellanöstern.

“Även om priserna har sjunkit, är potentialen på uppsidan mycket större än på nedsidan, vilket stödjer vårt rekommendation att köpa efter nedgången,” skriver Hvalbye.

Geopolitisk spänning och eventuell eskalering i Mellanöstern kan ge betydligt högre oljepriser. Men de underliggande trenderna på marknaden visar att det finns gott om olja, påpekar Martinsen.

IEA (Det internationella energibyrån) säger i en färsk rapport att de är beredda att agera om det uppstår störningar på oljemarknaden.

IEA har offentliga lagrar på över 1,2 miljarder fat, och i tillägg kommer en halv miljard fat som industrin är förpliktigad att hålla på lager, skriver IEA.

Martinsen säger att IEA kommer troligen inte att tveka att använda dessa lagrar om det blir en eskalering som stoppar en del av utbudet från Mellanöstern.

Sammanfattningsvis är det viktigt att vara medveten om de geopolitiska riskerna som påverkar oljemarknaden och hur beslut från organisationer som Opec och IEA kan påverka priserna. Det är också avgörande att förstå att små händelser i världen kan ha stora konsekvenser för ens egna ekonomi och investeringar. Det är därför viktigt att ha en stabil och diversifierad portfölj för att hantera sådana oväntade händelser och säkra sin ekonomiska framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version