IMF godkänner 1,1 miljarder dollar i budgetstöd till Ukraina

Internationella valutafondens (IMF) styrelse har godkänt en utbetalning till Ukraina på 1,1 miljarder dollar, motsvarande omkring 11,6 miljarder kronor, ska fungera som budgetstöd i det krigshärjade landet.

Utbetalningen är den senaste fasen av ett lånepaket på drygt 15 miljarder dollar som godkändes förra året.

”Rysslands krig i Ukraina fortsätter att medföra en förödande social och ekonomisk belastning för Ukraina”, säger IMF:s chef Kristalina Georgieva i ett uttalande.

Enligt IMF har Ukraina uppfyllt alla relevanta mål och landets ekonomi har varit ”mer motståndskraftig än väntat under första halvåret”, förstärkt av betydande externt stöd.

Samtidigt varnar valutafonden för att utsikterna för slutet av nästa år försämrats ”till stor del på grund av ihållande ryska attacker mot ukrainsk energiinfrastruktur och osäkerhet om kriget”.

Analys:
IMF:s godkännande av budgetstöd till Ukraina visar på det internationella samfundets engagemang för att stödja ett land som kämpar med pågående konflikter och ekonomisk instabilitet. Genom att tillhandahålla ekonomiskt stöd kan Ukraina förhoppningsvis stärka sin ekonomi och hantera de pågående utmaningarna. Dock är oron för framtiden närvarande, med hot om fortsatta attacker och osäkerhet kring krigets utveckling. Det är viktigt att följa utvecklingen nära och vara medveten om hur det kan påverka globala finansmarknader och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version