Investeringar i välfärdssektorn kan vara riskabla – SKR föreslår åtgärder för att bekämpa välfärdsbrottslighet

Polisens rapport om den organiserade brottsligheten som äger och driver HVB-hem har väckt oro. SKR anser att Ivo inte klarar sitt uppdrag med att kontrollera verksamheterna. Förslag lämnas till regeringen för att motarbeta välfärdsbrottslighet vid upphandlingar. Mer information om anbudsgivare och effektiv informationsdelning krävs.

Kontrollbristerna kan leda till att barn som behöver skydd hamnar i farliga situationer. Kriminella kan utnyttja systemet genom olika metoder för att komma runt kontrollerna. Noggrannare kontroller och tillgång till rätt verktyg krävs för att förhindra detta.

Ivo har kritiserats för att inte ha stängt ned HVB-hem trots misstankar om brottslighet. Separata listor och brist på samarbete mellan myndigheter har lett till fördröjningar i åtgärder. Lagstiftningen kräver att orosanmälan görs om ett barn är i fara, men kommunerna har inte fått information om detta.

Det är viktigt att myndigheterna samarbetar effektivt för att säkerställa att barn och ungdomar får rätt skydd och vård. Genom att förbättra kontrollerna och informationsdelningen kan man minska risken för att kriminella element utnyttjar välfärdssystemet för sina syften.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version