Tom Hagen friad, advokater riktar kritik mot polisen

Tom Hagens fall anses som oskyldig av polisen. Advokaterna för Hagen kritiserar nu polisen hårt.

Saken mot Tom Hagen har lagts ner med att “ingen straffbar handling anses bevisad”. Han har varit misstänkt för mordet på sin fru Anne-Elisabeth Hagen (68) sedan hösten 2018.

Det finns inga belägg för att säga att Tom Hagen är en del av försvinningsfallet. Han anses oskyldig, säger Vibeke Schøyen, åklagare i Øst politidistrikt, under en presskonferens.

– Vi anser att Anne-Elisabeth Hagen har utsatts för en mycket allvarlig brottslighet, och utredningen kommer att fortsätta, säger Schøyen.

Polisens hypotes är fortfarande att Anne-Elisabeth Hagen är död. Antingen har hon blivit mördad eller dött i någon form av fångenskap, tror polisen.

Tom Hagens försvarare, Svein Holden, kallar beslutet “en fullständig renvaskning”.

Holden säger att det inte finns “ett uns av bevis” mot Hagen. Samtidigt riktar han kritik mot polisen. Bland annat för att de använde insatsstyrkan för att gripa Hagen när han var på väg till jobbet, och inte hemma hos honom.

Holden reagerar också på polisens läckor till medierna under utredningen.

– Polisen möjliggjorde en smutskastningskampanj i medierna.

Holdens kollega, advokat Mikkel Toft Gimse, säger att polisens läckor har varit mycket påfrestande för Hagen. Han säger att polisen har brutit mot tystnadsplikten.

– Tom Hagen kommer inte att förklara sig om det kan hamna på förstasidan dagen efter, säger Gimse.

Hagens advokater säger också att polisen har haft tunnelseende i utredningen. Därmed har de också brutit mot objektivitetsplikten, anser de.

Polisen ber om ursäkt för de läckor som har kommit.

– Läckorna har varit förödande för utredningen och inte minst en belastning för Tom Hagen och hans familj. I en så omfattande och komplicerad utredning kan vi inte utesluta att det finns beslut och vägval som skulle kunna vara annorlunda i denna utredning. Det är också naturligt att utredningen av detta fall vid något tillfälle utvärderas för att belysa detta, säger åklagare Vibeke Schøyen till Aftenposten.

Till Aftenposten säger Holden att de inte har övervägt frågan om ersättning för utredningen.

Polisen har inte velat be om ursäkt för själva utredningen gentemot Hagen.

Tom Hagens försvarare anser att beslutet att lägga ner åtalet är en fullständig renvaskning.

2179 dagar

Den 31 oktober 2018 anmäldes den 68-åriga kvinnan försvunnen, och en omfattande polisaktion genomfördes för att ta reda på om hon hade blivit kidnappad.

Fredag är det 2179 dagar sedan hon försvann.

Några månader efter hennes försvinnande var utredarna övertygade om att Anne-Elisabeth Hagen hade blivit mördad.

Tom Hagen blev våren 2020 misstänkt för mord eller medverkan till mord på sin fru. Han avvisade anklagelserna kraftigt och har gjort det sedan dess.

Hagen greps och sattes i förvaring efter att tingsrätten gav polisen medhåll i att bevisen gav skälig misstanke.

Försvararen Holden motsatte sig beslutet och överklagade till hovrätten. Där ändrades beslutet om häktning, en slutsats som även Högsta domstolen senare höll med om.

Har varit misstänkt sedan 2020

Polisen har använt betydande resurser för att utreda fallet. I april i år fick åklagare Kari Hangeland Buvik polisens rekommendation i fallet mot Hagen. Hon är den fjärde åklagaren som har haft ansvaret för utredningen av fallet sedan 2018.

Efter att ha granskat dokumenten i fallet i förhållande till Øst politidistrikts bedömningar, skickade Buvik sitt eget förslag till riksåklagaren i slutet av augusti. De har nu kommit fram till att åtalspunkten läggs ned.

Utredarna i Lørenskog-fallet har varit tydliga med att försvinnandet av Anne-Elisabeth Hagen är en mordutredning. I Norge preskriberas aldrig sådana fall och kan när som helst tas upp igen om nya bevis skulle dyka upp.

Anne-Elisabeth Hagens advokat Gard A. Lier anser att det är rätt att åtalspunkten mot maken nu läggs ned. Att ett försvinningsfall förblir olöst är ändå svårt.

– Jag tänker på barnen och de anhöriga som inte får svar på vad som har hänt. Det måste vara förskräckligt för dem, säger Lier.

Han är tydlig med att även om åtalspunkten mot Tom Hagen nu läggs ned, är det inte slutet på utredningen av fallet.

Hittills har det kommit in 26 000 tips i fallet, 700 vittnesförhör har genomförts och 6000 timmar med övervakningsvideo har granskats.

Vi har mer att utreda. Vi är mycket måna om att lösa en så allvarlig sak.

Analys:

Tom Hagen har varit föremål för en utdragen rättsprocess där han nu har friats från misstankarna om mord på sin fru. Hans advokater har riktat hård kritik mot polisen för deras handläggning av fallet och läckor till medierna. Trots att åtalspunkten läggs ned, påpekas det att utredningen fortfarande pågår och att fallet kan tas upp igen om nya bevis framkommer. Denna händelse visar vikten av en noggrann och rättvis rättsprocess samt betydelsen av att respektera oskuldspresumtionen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version