Elon Musks Tesla: visioner utan konkreta framsteg

Tesla-grundaren Elon Musk blir alltmer besviken över sin strategiska inriktning. Inledningsvis kunde han skilja sig från konkurrenterna genom att sänka priset på sina elbilar, men enbart kostnadsbesparingar räcker inte längre för att uppfylla de höga förväntningar som ställs på företaget. Musks Robotaxi-evenemang, där han presenterade autonoma taxibilar och humanoida robotar som ”Optimus”, lämnade en intetsägande eftersmak. Även om visionen om autonom körning och robotar som vardagshjälpare låter bra, finns det fortfarande betydande tvivel om dess genomförbarhet i verkligheten. Enligt en rapport från Bloomberg ska robotarna ha varit fjärrstyrda under presentationen, vilket kastar tvivel över projektets trovärdighet.

Aktiemarknaden reagerar med allt större skepsis, då Teslas tidigare tekniska försprång inte längre är tydligt igenkännbart. Aktiemarknadens värdering, som fortfarande är mycket hög, blir allt svårare att motivera. Teslas teknik för autonom körning är fortfarande inte redo för marknaden och Musks löften om att ”Optimus” skulle kunna bli tidernas största produkt framstår för många analytiker och investerare som alltmer orealistiska. Dessutom utsätts Tesla för ett allt större konkurrenstryck i takt med att både traditionella biltillverkare och nya kinesiska företag kommer ikapp Tesla inom olika områden.

Tyvärr återspeglas dessa problem också i Teslas aktiediagram. Aktien har redan genomgått en mycket stark korrigering under perioden november 2021 till januari 2023 och har fallit från sin högsta nivå på 414,50 USD till 101,20 USD.

Uppgången från den låga nivån på 101,20 USD verkade ursprungligen mycket hoppfull. Aktien kunde trots allt arbeta sig tillbaka upp till 299,29 dollar. Men sedan kom det tekniska problemet:

Man kan filosofera i timmar om huruvida diagramteknik är användbar eller inte. Vi har uppnått enastående resultat med den i flera år. Och kanske räddar vi en eller två personer från att fatta fel beslut. Tesla har haft möjlighet att bilda en mycket fin flerdelad uppåtgående momentumstruktur sedan den lägsta nivån på 101,20 dollar. Tyvärr föll dock aktien under den låga markerade med en [B] i diagrammet (markerad med [A] på den beige pilen) på $ 138,80 och bröt därmed tekniskt den uppåtgående trenden.

Detta innebär att Tesla förmodligen fortfarande befinner sig i den stora korrigeringsvågen (II), vars mål vi ser i området för den lila rutan på $ 88,70 till $ 46,84. Aktien kan nå detta mål på två sätt. Aktien kan nå detta mål på två sätt: Antingen direkt eller via en avledning till uppsidan. Det är mycket möjligt att Tesla kan nå eller till och med överstiga den tidigare all-time high och först då kollapsa.

Vi föredrar den direkta vägen. Detta skulle få dramat att sluta snabbare och Tesla skulle kunna springa uppåt igen med verklig frihet. Det är dock att frukta att vi först kommer att se en extrem tjurfälla, vilket är vårt alternativ.

Carlos Tavares och Stellantis: kostnadsoptimering på bekostnad av framtiden

Medan Musk kritiseras för att ha en överdriven vision har Carlos Tavares, VD för Stellantis, ett annat problem: han har fokuserat för mycket på att minska kostnaderna och optimera vinsterna, men har försummat företagets framtida livskraft. Tavares strategi att maximera vinsten på kort sikt innebar att han missade viktiga framtida trender. Detta slår nu hårt mot framför allt den amerikanska marknaden där kunderna, särskilt för varumärket Jeep, inte längre är med på noterna. Resultatet blev en vinstvarning, vilket ledde till en betydande nedgång i aktiekursen.

Tavares, som en gång ansågs vara en stjärnchef, står nu inför det möjliga slutet på sin karriär. Hans brist på innovation och avsaknaden av investeringar i framtidsinriktad teknik som elbilar eller självkörande bilar gör att Stellantis ser gammalt ut jämfört med sina konkurrenter.

Gemensamma utmaningar. Omvandling av fordonsindustrin

Båda företagen är ett exempel på de stora utmaningar som fordonsindustrin står inför just nu. Medan Tesla har visionära planer men inte kan förverkliga dem i tid, lider Stellantis av en överdriven fixering vid kortsiktiga vinster och en brist på framtidsinriktad strategi. Båda förhållningssätten leder till att bolagens marknadsposition försämras och att deras aktiekurser pressas.

Sammantaget står det klart att fordonsindustrin skakas om av den omvandling som ofta harmlöst kallas ”förändring”. Företagen måste inte bara optimera sina traditionella produktionsmetoder utan samtidigt utveckla framtidens teknik – en utmaning som både Tesla och Stellantis för närvarande inte klarar av att möta.

Ansvarsfriskrivning/riskvarning:
De artiklar som erbjuds här är endast avsedda för informationssyfte och utgör inte rekommendationer att köpa eller sälja. De ska inte heller, vare sig uttryckligen eller underförstått, uppfattas som en garanti för en viss kursutveckling för de finansiella instrument som omnämns eller som en uppmaning till handling. Förvärv av värdepapper är förenat med risker som kan leda till total förlust av det investerade kapitalet. Informationen ersätter inte investeringsrådgivning från sakkunnig person som är anpassad efter individuella behov. Inget ansvar eller garanti uttrycks eller underförstås för aktualiteten, riktigheten, lämpligheten och fullständigheten i den information som tillhandahålls eller för ekonomiska förluster. Det är uttryckligen inte fråga om finansiella analyser utan om journalistiska texter. Läsare som fattar investeringsbeslut eller ingår transaktioner på grundval av den information som tillhandahålls här gör det på egen risk. Författarna kan äga värdepapper i de företag/värdepapper/aktier som diskuteras vid tidpunkten för publiceringen och därför kan en intressekonflikt föreligga. Titel: Hur man investerar smart för att maximera avkastningen på finansmarknaden

Att investera på finansmarknaden kan vara en lönsam strategi för att öka ens förmögenhet över tid. Genom att göra kloka investeringsbeslut och hålla sig informerad om marknadstrender kan man maximera avkastningen på sitt kapital. Det finns olika investeringsalternativ att utforska, inklusive aktier, obligationer, råvaror och fastigheter. Genom att diversifiera sin portfölj kan man minska risken och öka chanserna för långsiktig framgång.

Det är viktigt att göra noggrann forskning och övervaka marknaden regelbundet för att fatta informerade beslut. Att ha en tydlig investeringsstrategi och mål kan också hjälpa till att guida ens beslut och minimera risken för impulsiva handlingar. Genom att ha tålamod och långsiktighet kan man dra nytta av tidens effekt på ens investeringar.

Att arbeta med en pålitlig och erfaren investeringsrådgivare kan också vara till stor hjälp för att navigera på finansmarknaden och maximera avkastningen på ens kapital. Genom att samarbeta med en professionell kan man dra nytta av deras kunskap och expertis för att fatta kloka investeringsbeslut.

Sammanfattningsvis är det viktigt att vara informerad, göra noggrann forskning och ha en tydlig strategi när man investerar på finansmarknaden. Genom att ta kloka beslut och vara tålmodig kan man öka sina chanser för ekonomisk framgång på lång sikt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version