Den senaste uppdateringen av kostnadsanslag för olika kraftproduktionsteknologier har skapat en del debatt, särskilt när det gäller kostnaderna för kärnkraft och flytande havsvind. Våra anslag baseras på en metodik som kallas LCOE, vilket inte ger en fullständig bild av produktionskostnaderna för el. Det är viktigt att förstå att dessa kostnadsanslag inte inkluderar alla faktorer som påverkar kostnaderna, som natur- och miljöpåverkan, systemkostnader, nätavgifter eller bidrag till reservmarknader. Därför är det viktigt att inte enbart förlita sig på dessa uppskattningar vid investeringsbeslut.

I år har vi använt oss av faktiska kostnader från erkända analytiska byrån BloombergNEF för att uppdatera kostnadsanslagen för kärnkraft, vilket har resulterat i en ökning av energikostnaderna för denna teknologi. Det är också viktigt att notera att byggandet av nya kärnkraftverk i USA och Västeuropa har överskridit budgeten på grund av olika faktorer som ofullständig reaktordesign och brist på kvalificerad arbetskraft. Detta kan vara en utmaning även för Norge, som inte har någon kärnkraftindustri.

I analysen har vi jämfört kostnaderna för kraftproduktionsteknologier från senare år i länder som liknar Norge för att ge en mer realistisk bild av vad det skulle kosta att bygga kärnkraft i dag. Det är viktigt att beakta dessa faktorer när man överväger investeringar inom energisektorn för att undvika oönskade ekonomiska konsekvenser.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version