ConocoPhillips förvärvar Marathon Oil för 17 miljarder dollar i historisk affär

ConocoPhillips har nått en överenskommelse om att förvärva Marathon Oil i en affär värd cirka 17 miljarder dollar, med aktier som betalning. Detta strategiska förvärv kommer att utöka ConocoPhillips närvaro i skifferfält i USA och ge tillgång till reserver så långt bort som Ekvatorialguinea. Affären, med ett företagsvärde på 22,5 miljarder dollar, förväntas slutföras under fjärde kvartalet, med förbehåll för regulatoriska godkännanden.

Detta historiska övertagande innebär en premie på 14,7 % jämfört med Marathons senaste stängningskurs. ConocoPhillips ansluter sig till andra stora oljebolag som strävar efter produktionsökning genom förvärv, och detta kan innebära spännande möjligheter för investerare. Aktierna reagerade på nyheten med en nedgång på 2,5 % för ConocoPhillips och en ökning på 6,3 % för Marathon Oil.

Det förväntas att förvärvet kommer att lägga till 2 miljarder fat till ConocoPhillips resurser, vilket kan öka företagets värde och attraktivitet på marknaden. Dessutom planerar ConocoPhillips att öka sin ordinarie utdelning med 34 % till 78 cent per aktie från och med fjärde kvartalet, vilket kan vara lockande för investerare som söker stabil avkastning.

Detta spännande förvärv kan påverka oljemarknaden och investerare på olika sätt. För de som är intresserade av olje- och energisektorn kan detta vara en möjlighet att diversifiera sin portfölj och dra nytta av potentiell tillväxt. Det är viktigt att följa utvecklingen på marknaden och analysera hur detta förvärv kan påverka ConocoPhillips och Marathon Oil på lång sikt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version