Mondo Duplantis: “Debatten kring SOK:s hårda linje”

Debatten kring SOK:s stenhårda linje har aldrig varit så infekterad som nu. Det har inte undgått den största av dem alla – Mondo Duplantis. – Ja, det är samma debatt varje gång känns det som. Själv tycker jag att alla som kvalat in borde få vara med, säger han till Sportbladet. Själv är han given nummer ett på listan, vare sig det gäller VM eller olympiska spel. Han gjorde sitt första stora mästerskap redan som 17-åring vid OS i London 2017 och uppfyllde topp tolv-kravet redan då. Han tog sig till final och blev nia. Sju år senare kommer han att vara OS största guldfavorit – oavsett sport. Men han hade gärna sett att han fått med sig fler landslagskompisar till Paris. – Ja, varför inte, frågar han sig.

”Det går aldrig att förutspå”

– Varför inte ge de som kvalat in chansen att göra något speciellt. Det mest underbara med sport är ju att den är så oförutsägbar. Allt kan hända på ett mästerskap. Det går aldrig att förutspå hur det ska gå, säger Mondo som precis som alla andra har sett den stora besvikelsen bland de som inte fick någon OS-biljett. Då är Mondo ändå född och uppväxt i det land som har de absolut tuffaste uttagningsreglerna. I USA har man sina OS-uttagningar, där bara de tre bästa i varje gren får åka. Det spelar ingen roll om du är skadad, tillfälligt sjuk eller faller i ett lopp.

Samma debatt i Storbritannien

Det finns inga undantag ens för regerande mästare eller världsettor. – Men det går inte att jämföra Sverige med USA, säger Mondo. – De är så många där att det blir fel att bara gå på resultat. Det kan vara så olika förutsättningar på olika arenor och idrottsplatser. Det känns som direkta uttagningar är enda sättet. Men då kommer det också alltid att vara överraskningar. I min gren försvann KC Lightfoot och Athing Mu ramlade på 800 meter. Storbritannien har också stenhårda uttagningsregler och upplever samma debatt som Sverige. Men i båda de länderna är det inte de olympiska kommittéerna som sätter gränserna. Det är de nationella friidrottsförbunden.

Analys: Artikeln handlar om den infekterade debatten kring SOK:s hårda linje när det gäller uttagningar till stora mästerskap, med fokus på Mondo Duplantis och hans syn på situationen. Duplantis argumenterar för att alla som kvalat in borde få chansen att delta och att sportens oförutsägbarhet är det som gör den så speciell. Artikeln diskuterar också skillnaderna mellan svenska och amerikanska uttagningsregler, samt liknande debatter i Storbritannien. Genom att lyfta dessa frågor får läsaren en inblick i den komplexa världen av elitidrott och uttagningar till mästerskap, och hur det kan påverka idrottare på olika sätt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version