Anställda på Länsstyrelsen i Stockholm kräver en tidsplan för intern arbetsmiljöutredning

Turerna kring landshövding Anna Kinberg Batras länsstyrelse i Stockholm fortsätter. Efter beskedet om att Arbetsmiljöverket inte går vidare med utredningen om arbetsmiljön på myndigheten, vill anställda nu få en plan för när den interna arbetsmiljöutredningen kan sättas igång.

– Vi har nu vänt oss till arbetsgivaren och bett om en tidsplan för arbetsmiljöutredningen, för det är otroligt viktigt att den kommer igång, säger skyddsombudet Anna Davis.

Anna Davis säger att de anställda inte kommer att överklaga Arbetsmiljöverkets beslut. Men en intern utredning om arbetsmiljön ska genomföras. Anställda vill då att den tidigare länsöverdirektören, Åsa Ryding, ska höras i utredningen, något den vikarierande länsöverdirektören Claes Lindgren ska ha sagt nej till.

– Vårt önskemål kvarstår. Nu kommer hon att strykas från listan, men vi förbehåller oss rätten att delge hennes erfarenheter och synpunkter och det hon har erfarit under sitt år, säger Anna Davis.

Länsstyrelsen har bland annat ansvaret för regional krisberedskap och är högsta civila totalförsvarsmyndighet i respektive län. Myndigheten håller också i miljöprövningar, djurskydd och samhällsplanering.

Arbetsmiljön på Anna Kinberg Batras länsstyrelse har beskrivits av anställda som dysfunktionell.

– En god arbetsmiljö där medarbetare mår bra, bemöts med tillit och behandlas med respekt är nyckeln till det mesta och i vårt fall är det nyckeln till en effektiv, tydlig och förutsägbar handläggning. Där har vi i allt högre grad hamnat i det motsatta, säger Anna Davis.

Så fram tills dess att arbetsmiljön förbättrats fungerar alltså myndigheten inte som den ska?

– Så länge inte alla medarbetare återigen har en god arbetsmiljö fungerar den inte.

Aftonbladet har sökt Claes Lindgren för att ställa frågor om varför han vägrar låta Åsa Ryding komma till tals i den interna arbetsmiljöutredningen, men pressavdelningen på länsstyrelsen låter hälsa att han avböjer intervju.

I stället skickar han en skriftlig kommentar där han skriver att Arbetsmiljöverkets beslut om att avvisa anmälan från de anställda innebär att länsstyrelsen nu kan komma igång med sin egen undersökning.

– Det går i dagsläget inte att ge en exakt tidsplan för när undersökningen kan komma i gång, men vi kommer att hantera den frågan på samma sätt som tidigare, det vill säga efter central samverkan mellan arbetsgivare och fack, skriver han vidare.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version