En juni med regnfall i stora delar av landet har hållit elpriserna nere, enligt siffror från Fornybar Norge.

Strömpriserna var något lägre i juni jämfört med maj i år. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Publicerad: Mindre än 10 minuter sedan

Del på Facebook

Både snösmältning och nederbörd gjorde att vattenkraftproduktionen var hög i juni, vilket ledde till att priserna låg på ungefär samma nivå som i maj i år. Elräkningen i juni för hushåll med normal förbrukning kommer att ligga på cirka 830–1100 kronor, vilket är något lägre än i maj.

I södra Norge var genomsnittspriset för juni cirka 50 procent lägre än samma tid förra året, och det lägsta för en junimånad sedan 2020. Endast Sverige, av de länder Norge har kraftutbyte med, hade lägre elpriser än Norge.

Fornybar Norges elprisindex visar förväntad elräkning, inklusive nätavgifter och andra skatter och avgifter, för juni månad.

Analys:
Under juni månad höll regn och snösmältning elpriserna i Norge på en stabil nivå, vilket resulterade i lägre elräkningar för hushåll. Genomsnittspriserna var betydligt lägre än föregående år och jämfört med andra länder med kraftutbyte, visade Norge sig vara relativt förmånligt. Denna information kan vara värdefull för konsumenter och investerare som är intresserade av att förutse sina utgifter och identifiera möjliga ekonomiska möjligheter på marknaden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version