Det banbrytande läkemedlet Mounjaro visar sig vara betydligt effektivare som viktnedgångsmedicin än Ozempic, enligt en ny studie.

Danska Novo Nordic har haft stor framgång med sitt läkemedel Ozempic mot övervikt. Nu utmanas de av en amerikansk konkurrent.

Forskare har undersökt hälsojournalerna hos över 18 000 patienter som har fått injektioner med de två läkemedlen, och resultaten av studien publicerades nyligen i tidskriften JAMA Internal Medicine.

Majoriteten av patienterna som fick antingen Ozempic eller Mounjaro gick ner i vikt. Men de som fick det senare läkemedlet gick både oftare och mer ner i vikt enligt studien.

82 procent av patienterna som fick Mounjaro upplevde en viktnedgång på minst 5 procent, jämfört med 67 procent av dem som fick Ozempic. Dessutom minskade 62 procent av dem som fick Mounjaro sin vikt med minst 10 procent, jämfört med 37 procent för Ozempic. Studien visade också att 42 procent av dem som fick Mounjaro minskade sin vikt med minst 15 procent, jämfört med 18 procent för dem som fick Ozempic.

Båda läkemedlen har ungefär samma biverkningar, inklusive matsmältningsbesvär, yrsel och en något förhöjd hjärtfrekvens. Båda minskar också risken för hjärtinfarkt och stroke samt reducerar risken för vissa fetmarelaterade cancerformer.

Ozempic godkändes som viktnedgångsmedicin i USA 2017 och har varit en stor framgång sedan dess. Novo Nordic hade en vinst på över 50 miljarder kronor förra året, och företagets börsvärde överstiger nu Danmarks samlade bruttonationalprodukt.

Mounjaro godkändes som viktnedgångsmedicin i USA 2022.

Analys: Den här artikeln jämför effekten av två viktnedgångsmediciner, Ozempic och Mounjaro, baserat på en ny studie. Resultaten visar att Mounjaro är mer effektivt när det gäller viktnedgång än Ozempic. Båda läkemedlen har liknande biverkningar men kan minska risken för allvarliga sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och vissa cancerformer. För investerare kan denna information vara viktig eftersom den påverkar läkemedelsföretagens framgång på marknaden och därmed deras aktievärde. För personer som kämpar med övervikt kan valet mellan dessa två läkemedel vara avgörande för deras hälsa och välbefinnande.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version