Olje och sjöfart drog ner Oslo Börs på veckans första handelsdag. Volue-aktien hoppade 45 procent efter ett bud.

I dag 09:01

Vid stängning var Hovedindeksen ned 0,67 procent. På fredagen avslutades börsen i rött efter ett fall på eftermiddagen. Efteråt har oljepriset sjunkit med cirka 1,2 dollar. Ett fat Nordsjöolja (Brent spot) handlas för 86,2 dollar vid stängning på Oslo Börs.

Mest omsatta aktierna avslutades som följer:

– Equinor föll med 2,87 procent
– DNB var ner 0,05 procent
– Norsk Hydro sjönk med 1,25 procent
– Aker BP var ner 2,11 procent
– Kongsberg Gruppen steg med 0,8 procent

Shippingindexet på Oslo Börs föll med 3 procent, påverkat av bland annat nedgång för de börsnoterade bilskipsrederierna. Höegh Autoliners-aktien sjönk med 5,9 procent efter bilskipsrederiets uppdatering för juni, medan Wallenius Wilhelmsen slutade ner 4,25 procent.

Höegh Autoliners meddelade att man hade en transportvolym på 1,1 miljoner kubikmeter, medan volymen för hela andra kvartalet hamnade på 3,5 miljoner kubikmeter. Genomsnittlig nettofraktrat var 83,1 dollar per kubikmeter i juni, medan det har legat på 83,2 dollar i genomsnitt de senaste tre månaderna.

Analytiker Erik Hovi från Nordea säger att volymerna var svagare än förväntat och att Höegh Autoliners inkomster för andra kvartalet ligger cirka 6,5 procent lägre än analytikernas förväntningar.

Han påpekar att underhåll och längre väntetider för fartygen minskade kapaciteten för Höegh Autoliners något, samt att återlämning av fartyg före nya kommer in i flottan också kommer att lägga lite press på kapaciteten.

Hovi tror att Höegh Autoliners nedgång kommer att bidra till att också Wallenius Wilhelmsen-aktien sjunker, men säger att uppdateringen inte förändrar hans positiva syn på sektorn. Nordea har en köprekommendation med kursmål på 160 kronor för båda bilskipsrederierna.

Hela shippingsektorn verkar ha varit lite slapp på börsen idag också. Mot semestern brukar det vara lite säljtryck på en del av aktierna.

Tillsammans med förvärvsfonderna Advent och Generation Investment Management kommer storägaren Arendals Fossekompani (AFK) att köpa det börsnoterade tech-företaget Volue, enligt ett börsmeddelande.

Budgivarna kommer att erbjuda 42 kronor per aktie i företaget. Det motsvarar en värdering på över 6 miljarder kronor, 51 procent över slutkursen på fredagen.

Budet kommer från ett norskt företag som idag ägs av de två förvärvsfonderna.

Arendals Fossekompani, som idag äger 60 procent av aktierna i Volue, kommer i samband med transaktionen att överföra delar av sina aktier till det nya ägarföretaget. Volue skildes från Arendals Fossekompani 2020.

Volue-aktien slutade med en uppgång på 45 procent.

Arendals Fossekompani var upp 5,6 procent.

Den “nya” seismikgiganten TGS föll med 3,5 procent på Oslo Börs på måndag eftermiddag, efter en kvartalsuppdatering.

PGS, som nu ägs av TGS, rapporterade intäkter på 180 miljoner dollar under andra kvartalet. Det är lägre än de förväntade 228 miljoner dollar enligt konsensusuppskattningen.

Den huvudsakliga orsaken till de lägre intäkterna hos PGS var låg flottutnyttjande på 58 procent, jämfört med de förväntade 67 procenten enligt Sparebank 1 Markets.

Sparebank 1 Markets, som också var rådgivare för TGS i fusionen med PGS, behåller sin köprekommendation med ett kursmål på 175 kronor.

Det landbaserade laxföretaget Atlantic Sapphire sjönk med 6,3 procent. Aktien slutade på 7 kronor, efter att den hade sjunkit till ny bottennivå för företaget under dagen.

På fredagen meddelade Atlantic Sapphire att Alsco, som är nära knuten till vd Johan Andreassen och styrelseledamot Ellen Marie Sætre, har sålt mer än en miljon aktier. De såldes till ett pris på 7,55 kronor enligt ett börsmeddelande.

Analys:

Dagens handelsdag på Oslo Börs präglades av nedgångar inom olje- och sjöfartssektorn. Oljeprisets minskning och svaga resultat från bilskipsrederierna bidrog till att Hovedindeksen föll med 0,67 procent. Trots detta fanns det några ljuspunkter, som Volue-aktiens kraftiga uppgång på 45 procent efter ett bud från Arendals Fossekompani och förvärvsfonderna Advent och Generation Investment Management. Shippingindexet backade med 3 procent, främst på grund av svaga resultat från Höegh Autoliners. TGS och Atlantic Sapphire hade också en tuff dag på börsen med nedgångar på 3,5 respektive 6,3 procent. Sammantaget visar dagens händelser på Oslo Börs vikten av att följa utvecklingen inom olje- och sjöfartssektorn samt vara medveten om potentiella förändringar som kan påverka ens investeringar och ekonomi.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version