Ingen ville förklara sig i rätten. Nu har de dömts till elva månaders fängelse.

En man blev bortförd i en skåpbil den 19 mars på Melkeplassen. Efter en omfattande insats hittade polisen honom vid Hjelles bageri på Trengereid.

Han var då tillsammans med en norrman och en litauer i skåpbilens lastutrymme. De vaktade honom för att se till att han inte lämnade bilen, fastslår Hordaland tingsrätt i en färsk dom.

Tre andra litauer hade kort tid tidigare stoppats av polisen i Bergens centrum. De körde i en personbil. Rätten tvivlar inte på att även dessa var med vid bortföringen.

Alla fem kom till Bergen samma dag från Östlandet i sina bilar. Basstationerna på de åtalades telefoner och passeringar av bommar är centrala bevis i fallet. Med få undantag har bilarna förflyttat sig parallellt.

Rätten anser att mannen blev tvingad in i skåpbilen på Melkeplassen. En av de fem körde och två vaktade honom i lastutrymmet. Två andra körde först i personbilen för att hålla utkik efter eventuella hinder, enligt domen.

Båda bilarna var på plats på Melkeplassen när mannen bortfördes, och båda var även på Trengereid, enligt rätten.

Vad som hände när alla var på Trengereid är omöjligt att säga något om. Men rätten hänvisar till att offret utsattes för omfattande våld, i form av både slag och sparkar.

Två dagar efter bortföringen hittades 2,2 miljoner kronor i bagageutrymmet på en bil han körde. Polisen anser att pengarna kommer från försäljning av sprit och cigaretter. Detta har han dömts för.

Rätten tar inte ställning till om bortföringen hade något samband med dessa pengar, men utesluter det inte. Rätten hänvisar också till att det har förklarats att de fem kom till Bergen för att hämta cigaretter. Resan beskrivs också som en ren semester.

Alla fem nekade till brott och ville inte förklara sig inför rätten. De åtalades för bortföring och rån. Vem som gjorde vad är oklart. Åklagare Jørgen Henriksen begärde ett år och sex månaders fängelse för samtliga.

Han fick inte fullt medhåll. Rätten frikände samtliga fem för rån, men dömde dem för bortföring. Det är skärpende att bortföringen var planerad, enligt domen. Rätten beskriver den som koordinerad. De visste vad som skulle hända.

De har också dömts att betala 50 000 kronor i ersättning till mannen. Han har utsatts för bortföring och våld, och det måste ha varit en påfrestning.

Jørgen Henriksen är nöjd med att de fem dömdes för frihetsberövande och tar till eftertanke att de frikändes för medverkan till rån.

Knut-Erik Storlykken Søvik försvarar norrmannen. Han meddelar att domen inte kommer att överklagas. De fyra andra försvararna har inte svarat BT.

Bjørn Aksel Henriksen försvarar den äldsta av de åtalade, en litauer i 40-årsåldern. Henriksen har ingen kommentar för tillfället.

Gard Lind-Iversen försvarar en litauer i 30-årsåldern. Han skriver till BT att mannen har accepterat domen och ser fram emot att lägga fallet bakom sig.

Analys:
I denna artikel beskrivs en rättegång där fem personer har dömts till elva månaders fängelse för att ha bortfört en man. Offret utsattes för våld och tvingades in i en skåpbil. Två dagar senare hittades pengar i en bil som mannen körde, vilket ledde till att han också dömdes för detta. Rätten konstaterade att bortföringen var planerad och att de åtalade visste vad de gjorde. De dömdes även att betala ersättning till offret. Domen har accepterats av de inblandade och fallet betraktas nu som avslutat.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version