Sveriges nominering till ny EU-kommissionär: Jessika Roswall tar över rollen

Sverige kommer att nominera Jessika Roswall till ny EU-kommissionär. Det meddelade statsminister Ulf Kristersson under en pressträff.

Jessika Roswall har varit riksdagsledamot sedan 2010 och har varit Moderaternas talesperson i EU-nämnden. Under hennes tid som minister har Sverige varit ordförandeland för EU.

– Hon har sedan länge ett brett kontaktnät inom EU, och det har blivit mycket bredare under hennes period som EU-minister, säger Ulf Kristersson.

Jessika Roswall lämnar därmed rollen som EU-minister. Det var självklart att tacka ja, säger hon.

– Jag ser fram emot att fortsätta arbetet i en ny roll.

Det finns ingen ersättare klar för rollen som ny EU-minister. Enligt Ulf Kristersson kommer Jessika Roswall att tillträda sin roll under tidig höst och fram till dess kommer hon sitta kvar.

– Därefter blir det en regeringsombildning, säger Ulf Kristersson.

Flera namn har nämnts i spekulationer inför dagens presentation. Ulf Kristersson vill inte svara på hur processen gått till.

– Jag tänker inte gå in på det, jag är jättenöjd över att Jessika tackat ja till det här, säger han.

Enligt Ulf Kristersson har samarbetet med företrädaren, socialdemokratern Ylva Johansson, fungerat bra sedan han tillträdde som statsminister.

– Vi är tacksamma för hennes insatser, säger han.

Det är fortfarande oklart vilket område som kommer hamna på den svenska kommissionärens bord. Ylva Johansson har haft portföljen för inrikesfrågor, men fördelningen mellan kommissionärerna görs efter förhandlingar inom kommissionen.

Nästa steg är att EU-parlamentet ska godkänna förslaget på ny kommission.

Analys:
I denna artikel presenteras Sveriges nominering av Jessika Roswall som ny EU-kommissionär. Hon har en lång erfarenhet inom EU och förväntas fortsätta arbeta i en ny roll under tidig höst. Valet av Roswall indikerar en fortsatt stark närvaro för Sverige inom EU och förväntas bidra till förhandlingar och samarbeten inom kommissionen. EU-parlamentets godkännande av den nya kommissionen kommer att vara ett avgörande steg i processen. Det är viktigt att följa utvecklingen kring denna nominering för att förstå hur det kan påverka Sveriges position och intressen inom EU.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version