Den nya cykelvägen från Fyllingsdalen till centrum har varit en stor framgång, nu ska den utökas med 420 meter. – En liten, men viktig sträcka. Torsdag förra veckan godkände stadsfullmäktige att etablera en ny cykelväg med trottoar från Nonnekloppen till undergången på Florida. – Dessutom ska räcken bytas, nya träd planteras och Thomasstien ska förbättras. Projektet inkluderar även en utfyllnad i havet som är konstruerad som en liten amfiteater vid havskanten, enligt stadsmiljöförvaltningens facknotat. Den nya cykelvägen kommer att vara en förlängning av cykelvägen mellan Fyllingsdalen och centrum, som blev färdig i april förra året. Förväntad byggstart är i augusti och prislappen ligger strax under 37 miljoner kronor.

Efterlängtat åtgärd – Under flera år har cykelvägen plötsligt stoppat vid Nonnekloppen, och det är svårt för cyklister att fortsätta på ett bra sätt, säger Reidar Christian Thorstensen, ordförande i cyklisternas förening i Bergen och omgivningar. Han har stora förhoppningar om fler cyklister när den nya vägen är klar. – Vissa har kanske inte cyklat sedan de var barn. Med en ordentlig sammanhängande cykelväg ökar sannolikheten för att dessa återigen sätter sig på cykelsadeln. Det är en liten, men viktig sträcka. Den nya cykelvägen mellan Fyllingsdalen och centrum är knappt ett år gammal, men den har redan blivit Bergens mest trafikerade cykelväg. – I maj var det nästan 3000 cyklister vissa dagar, säger Thorstensen. Thorstensen menar att en del av framgången beror på att den inte går längs med bilvägen. – Det är mycket roligare att cykla när man inte följer en bilväg, både för stora och små.

Nöjd med stadsstyrelsen – Thorstensen erkänner att han följer stadens beslut om cykelvägar som en hök, och han är särskilt nöjd med att den här sträckan prioriteras. – Det investerades mycket pengar i cykelvägen från Fyllingsdalen till centrum, men det visar ju att när man gör det ordentligt, så används det. Han var spänd på hur en ny stadsstyrelse skulle påverka planerna för nya cykelvägar. – Christine Kahrs (H) har inte stoppat något viktigt, inte ännu i alla fall. Nu hoppas han att ännu fler kommer att ta fram cykeln.

Använder hellre morot än piska – Stadsråd för förskola och skola, och pressansvarig i kommunen, Daniel Hägglund (Frp), säger att målet med förbättringen är att skapa en säkrare cykelväg, både för cyklister och gående. – Vi tar just den här sträckan på grund av säkerheten för cyklisterna och de gående. Det är lätt hänt att en cyklist far förbi på den smala stigen, vilket potentiellt kan leda till olyckor, säger han. Han betonar att kommunen kommer att göra stigen dubbelt så bred som den är nu. Han understryker att cykelvägen och tunneln från Fyllingsdalen har varit ett positivt bidrag för både cyklister och gående, och att det nya tillskottet på cykelvägen kommer att bidra till att ge bättre plats på vägarna för de som är beroende av att använda bilen. -Vi vill helst använda morot än piska för att få folk att ta cykeln, och den här förbättringen kan vara just den moroten.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version