I 2023 dog totalt 363 människor av överdos i Norge. Hälsovårdsminister Jan Christian Vestre (Ap) kommer nu med tre åtgärder för att stoppa dödsfallen.

Hälsominister Jan Christian Vestre presenterar tre åtgärder för att förhindra överdosdödsfall i sommar. Foto: Lise Åserud / NTB

Vi måste gå tillbaka till åren 2000 och 2001 för att hitta lika högt antal överdosdödsfall som förra året, skriver VG.

– Vi har rekordhögt antal överdosdödsfall. Vi måste bara erkänna att delar av ruspolitiken har misslyckats, säger hälsovårdsminister Vestre till tidningen.

Han säger att en större rusreform kommer från regeringen men lanserar nu tre snabbåtgärder som han hoppas kommer att bidra till färre överdosdödsfall i sommar.

Det här är åtgärderna från Hälso- och sjukvårdsdepartementet:
– Ge lågtröskelstjänster i flera städer möjlighet att ansöka om ett nytt bidragssystem.
– Erbjuda naloxon till patienter som är beroende av läkemedel.
– Se till att motgiftet naloxon mot överdos är tillgängligt.

Även i juni satte hälsovårdsministern in snabbåtgärder för att förhindra överdosdödsfall. Då var åtgärderna som presenterades att Hälso- och sjukvårdsdirektoratet ska genomföra en handlingsplan mot överdoser, etablering av ny metod för att övervaka missbruk av droger och stärkande av behandlingsalternativ för patienter som behöver det mest.

Analyserat och förklarat: Hälsovårdsministern i Norge har tagit tre åtgärder för att minska antalet överdosdödsfall i landet. Trots att det förra året var ett rekordhögt antal dödsfall, har regeringen nu infört snabbåtgärder för att adressera problemet och förhindra framtida tragedier. Detta kan ha en stor inverkan på samhället och människors liv, genom att öka medvetenheten om överdosrisker och ge bättre tillgång till nödvändiga behandlingar och motmedel. Det är ett steg i rätt riktning för att hantera den pågående krisen med överdosrelaterade dödsfall i Norge.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version