Sommarstid är högsäsong för bokläsning. Det är åtminstone vad vi berättar för oss själva under hela året, när dåligt samvete växer i takt med olästa böcker i bokhyllan. “När semestern kommer, DÅ ska det läsas, ni”. Men sanningen är att trots intrycket vi ofta får när folk delar boktips och läslistor (aka skrytlistor) på sociala medier, så är sommaren också högsäsong för skärmtid.

I semestrar ökar både barns och vuxnas skärmtid markant. De digitala prylarna behöver inte vara ett problem i sig själva. Problemet uppstår oftast när skärmfrossandet leder till en känsla av skam, irritation eller konflikt med barnen när de vuxna äntligen bestämmer att familjen ska göra något hälsosamt UTAN skärmarna. På så sätt är det bra med några enkla riktlinjer för att hantera sommarens dragkamper mellan surfplattor och sällskapsspel.

Här är några snabba råd till vuxna (och föräldrar) när vi går in i årets mest skärmtäta månader.

1) Undvik phubbing: Var inte en oartig samtalspartner. De flesta har nog upplevt att de varit en bra samtalspartner, tills de inte är det längre, för att du gradvis har försvunnit in i din skärm. Forskning visar att detta påverkar andras bedömning av oss. Du kan till exempel uppfattas som oartig. Men det finns några åtgärder som kan hjälpa.

2) Snoka inte för mycket på andras semester: Detta är prototypen för att skaffa sig en dålig känsla genom att scrolla. Om du i år befinner dig på en norsk semester med dåligt väder, gör det bästa av det, snarare än att plåga dig själv genom att stirra på andras exotiska äventyr.

3) Undvik digital stress och ta en skärmfri semester: Du behöver inte bli extrem, du behöver inte sänka telefonen till havets botten eller gå på en fullskalig detox-semester. Bara stäng av allt som påminner dig om vardagen.

Du måste räkna med vissa abstinenssymtom de första dagarna, men det kommer att vara värt det, jag lovar. Använd inte skärmen enbart som en digital smokk. När skärmen är en smokk, är det ofta de vuxnas behov som driver. Försök att vara så mycket tillsammans som möjligt, oavsett om digitala prylar är inblandade eller inte. Det viktigaste är: Kämpa mot det växande dåliga samvetet. Sommaren kan vara utmanande, särskilt för föräldrar. Det är inte nu du ska svänga skärmfartyget, men du kan göra små navigationsjusteringar för att etablera goda vanor för framtiden.

Analys:
Artikeln handlar om att hantera skärmtid under semestern och ger tips till vuxna och föräldrar för att minska användningen av digitala enheter och öka kvalitetstiden tillsammans. Genom att undvika oartighet, inte jämföra sig med andras semestrar och ta pauser från skärmarna kan man skapa en mer balanserad och meningsfull semesterupplevelse. Det betonas vikten av att vara närvarande och engagerad i gemensamma aktiviteter för att skapa goda vanor för framtiden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version