Kongsberg-aktien når rekordhöjder efter kvartalsresultat.

Börsindexet i Oslo stiger med 0,43 procent vid 13-tiden på onsdagen, efter en försiktig öppning. På tisdagen slutade det hela med en nedgång på 0,57 procent.

Så här går det för några av de mest omsatta aktierna:

– Kongsberg Gruppen stiger med 11,86 procent
– Equinor är ned med 0,82 procent
– Norwegian stiger med 0,10 procent
– DNB är upp med 0,24 procent
– Norsk Hydro faller med 0,51 procent

Oljepriset har stigit under förmiddagen och är ungefär oförändrat sedan midnatt. Ett fat Brent-olja handlas för 84,76 dollar vid 12-tiden.

Resultathopp för Kongsberg Gruppen

Kvartalsrapporten för försvars- och teknologikoncernen visar en omsättning på 11,58 miljarder kronor, upp från 9,6 miljarder kronor under första kvartalet förra året. Bruttoresultatet (ebitda) ökade till 1,82 miljarder kronor från 1,38 miljarder under samma period året innan.

Efter att Ryssland invaderade Ukraina har flera länder meddelat ökade försvarsbudgetar. På Oslo Börs har aktien för Kongsberg Gruppen stigit kraftigt efter rekordfyllda orderböcker och resultatökning.

Aktien har stigit med mer än 11 procent och handlades nyligen för 1000 kronor. Nu handlas den för 997 kronor.

Kongsberg Gruppen har nu en marknadsvärde på 175 miljarder kronor. Företaget har därmed passerat Telenor, som för närvarande värderas till 168 miljarder.

Okea skriver ned upp till 300 miljoner

Okea förväntas rapportera betydligt lägre intäkter under det andra kvartalet jämfört med det första kvartalet.

Företaget meddelar att de förväntar sig nedskrivningar på mellan 100 och 140 miljoner kronor kopplade till Statfjord-fältet. Nedskrivningarna kommer på grund av förändringar i riskbedömningen av framtida projekt.

Dessutom förväntas nedskrivningar på mellan 130 och 160 miljoner kronor kopplade till Yme-fältet. Detta beror på lägre förväntade priser på råolja.

Aktien faller med 6,05 procent, efter en markant nedgång vid öppningstiderna.

Analys:

I denna artikel diskuteras hur Kongsberg-aktien når rekordhöjder efter att ha rapporterat starka kvartalsresultat. Företaget har sett en ökning i omsättning och lönsamhet, delvis på grund av ökade försvarsbudgetar i flera länder efter händelserna i Ukraina. Aktiens värde har ökat markant och har nu överträffat Telenor på Oslo Börs.

Samtidigt rapporterar Okea om nedskrivningar och förväntade lägre intäkter, vilket har resulterat i en nedgång i aktiekursen. Det är viktigt att vara medveten om sådana händelser på finansmarknaden och deras påverkan på ens investeringar och ekonomi.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version