Kongsberg-aktien stiger till rekordhöjder efter kvartalssiffror

Publicerad: Idag 09:00, Uppdaterad mindre än 20 minuter sedan

Bilden av Javad Parsa / NTB

Huvudindexet på Oslo Børs stiger med 0,43 procent vid 13:00 på onsdag, efter att ha öppnat med en mer försiktig uppgång. På tisdag slutade det ned med 0,57 procent.

Så här går det för några av de mest handlade aktierna:

– Kongsberg Gruppen ökar med 11,86 procent
– Equinor är ned med 0,82 procent
– Norwegian ökar med 0,10 procent
– DNB är upp med 0,24 procent
– Norsk Hydro faller med 0,51 procent

Oljepriset har stigit under förmiddagen och är ungefär oförändrat sedan midnatt. Ett fat Brentolja handlas för 84,76 dollar vid 12-tiden.

Resultathopp för Kongsberg Gruppen

Kvartalsrapporten för försvars- och teknologikoncernen visar intäkter på 11,58 miljarder kronor, upp från 9,6 miljarder kronor under första kvartalet förra året. Bruttodriftsresultat (ebitda) ökade till 1,82 miljarder kronor från 1,38 miljarder under samma period året innan.

Efter att Ryssland invaderade Ukraina har flera länder meddelat ökade försvarsbudgetar. På Oslo Børs har Kongsberg Gruppens aktie stigit kraftigt efter rekordfulla orderböcker och resultatökning.

Aktien stiger med över 11 procent och handlades nyligen för 1000 kronor. Nu handlas den för 997 kronor.

Kongsberg Gruppen har nu en marknadsvärde på 175 miljarder kronor. Företaget har därmed passerat Telenor, som för närvarande värderas till 168 miljarder.

Okea nedskriver upp till 300 miljoner

Okea förväntar sig att rapportera betydligt lägre intäkter under det andra kvartalet jämfört med det första kvartalet.

Företaget meddelar att de förväntar sig nedskrivningar mellan 100 och 140 miljoner kronor relaterat till Statfjord-fältet. Nedskrivningarna kommer till följd av förändringar i riskbedömningen av framtida projekt.

Dessutom förväntas nedskrivningar mellan 130 och 160 miljoner kronor relaterat till Yme-fältet. Detta beror på lägre förväntade priser på råolja.

Aktien faller med 6,05 procent efter att ha fallit markant vid öppningstiderna.

Analys:

I denna artikel diskuteras hur Kongsberg-aktien når rekordhöjder efter kvartalssiffror och hur andra företag på Oslo Børs presterar på marknaden. Kongsberg Gruppen visar en imponerande resultatökning och marknadsvärdesteg, medan Okea kämpar med nedskrivningar och lägre intäkter.

Detta indikerar att det finns möjligheter att tjäna pengar genom att investera i bolag som presterar bra på marknaden och att undvika företag som har ekonomiska svårigheter. Det är viktigt att vara medveten om de senaste marknadsutvecklingarna för att fatta informerade beslut om ens investeringar och ekonomi.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version