Kongsberg Gruppen fortsätter att visa stark tillväxt, även under det andra kvartalet.

Kongsberg Gruppen-sjef Geir Håøy, tillsammans med statsminister Jonas Gahr Støre, har presenterat de senaste resultaten för det andra kvartalet. Foto: Heiko Junge / NTB

Publicerad: 10 juli 2024, senast uppdaterad: 10 juli 2024

Selskapet redovisade resultaten för det andra kvartalet på onsdagsmorgonen:

– Intäkterna uppgick till 11,58 miljarder kronor, upp från 9,6 miljarder kronor under samma period förra året.
– Bruttodriftsresultatet (ebitda) ökade till 1,82 miljarder kronor från 1,38 miljarder under samma period föregående år.
– Resultatet före skatt landade på 1,49 miljarder kronor, upp från 984 miljoner kronor under första kvartalet förra året.
– Enligt Bloombergs uppskattningar förväntade analytikerna sig ett resultat före skatt på 1,43 miljarder kronor, ett bruttodriftsresultat på 1,83 miljarder och en omsättning på 11,1 miljarder kronor.

Geir Håøy, VD för Kongsberg Gruppen, uttryckte sin nöjdhet med det starka kvartalet och den goda lönsamheten.

Under kvartalet har Kongsberg Gruppen också säkrat flera nya kontrakt, inklusive en stor affär med den norska regeringen för nya NASAMS luftvärnssystem och en kontrakt med United States Air Force för leverans av Joint Strike Missiles till F-35A stridsflygplan.

Sammanlagt har företaget under kvartalet säkrat kontrakt till ett värde av 17,3 miljarder kronor, vilket har ökat orderboken till 95,6 miljarder kronor.

Kongsberg Gruppen har ambitiösa mål och siktar på att nå en omsättning på 120 miljarder kronor år 2033. Efter att redan ha nått målet för år 2025 på 40 miljarder kronor, har företaget fortsatt att visa stark tillväxt.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flera länder ökat sina försvarsbudgetar, vilket har lett till en kraftig ökning av Kongsberg Gruppens aktie på Oslo Börs. Företaget har visat en imponerande tillväxt i omsättning och orderingång, och aktien har stigit med över 90 procent sedan årsskiftet.

Analys:
Kongsberg Gruppen har presenterat imponerande resultat för det andra kvartalet och visar en stabil tillväxt i intäkter och lönsamhet. Med flera stora kontrakt på plats och ambitiösa mål för framtiden, verkar företaget vara på rätt väg för att fortsätta sin framgångsrika resa. För investerare kan detta innebära en möjlighet att dra nytta av företagets tillväxt och de ökade försvarsbudgetarna runt om i världen. Det är en spännande tid att följa Kongsberg Gruppen och dess utveckling på marknaden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version