Høga fraktpriser driver rederiernas förväntningar för 2024 till en betydligt högre miljardvinst

Containerrederiet Hapag-Lloyd höjer sin prognos för helåret 2024 till mellan 3,5 och 4,6 miljarder dollar i resultat före av- och nedskrivningar (ebitda).

Beslutet framgår av en uppdatering inför den officiella halvårsrapporten i augusti. Hapag-Lloyd meddelar också att ebitda-siffrorna för första halvåret förväntas landa på 2,0 miljarder dollar, jämfört med 3,8 miljarder dollar föregående år.

Hapag-Lloyds ledning pekar på ökad frakt efterfrågan och högre skeppsrater. Det påpekas också att det finns stor osäkerhet kring förväntningarna.

Rederiets aktiekurs steg runt sex procent på onsdagen. Företaget har en marknadsvärde på 39 miljarder euro.

Röda havet-uppgång

Priset för att frakta varor i containrar har ökat kraftigt de senaste månaderna. Analysfirman Drewrys “World Container Index” steg tio procent förra veckan till 5 868 dollar per 40-fots container.

När oroligheterna i Röda havet började härja i vintras och skickade containerpriserna rakt uppåt, nådde nivån 3 970 dollar.

Förstörningar, som nu påverkar fraktmarknaden på grund av oroligheterna i Röda havet, brukar vanligtvis driva upp priserna eftersom det binder upp skeppskapacitet och stramar åt förhållandet mellan utbud och efterfrågan.

Tidig upptrappning

Fraktraterna har ökat med cirka 100 procent hittills i år, och med högsäsongen fortfarande framför oss, anser vi att “risk/reward” har blivit mer attraktivt, betonade analytikern Fredrik Dybwad på Fearnley Securities nyligen.

Han förutser att tillståndet på fraktmarknaden över tid kommer att påverka de ibland hårt pressade rederiernas aktiekurser, enligt en analys.

I ljuset av stark efterfrågan på en tidig upptrappning av högsäsongen kombinerat med längre seglingssträckor och ökade köer vid hamnar.

Analytikern har gett ett köpråd för danska Mærsk.

Analys och slutsats:

Artikeln handlar om hur höga fraktpriser och ökad frakt efterfrågan har lett till att containerrederiet Hapag-Lloyd höjer sina förväntningar för helåret 2024 och ökar sin vinstprognos. De ökade fraktraterna har drivit upp priser och skapat en mer attraktiv risk/reward-situation för investerare. Oroligheterna i Röda havet har bidragit till att pressa upp priserna och binda upp skeppskapacitet. Detta kan påverka rederiernas aktiekurser positivt och ge investerare möjligheter till god avkastning. Genom att analysera marknadsförhållandena och följa utvecklingen kan investerare dra nytta av denna situation.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version