Investeringsexperten avslöjar: Vad skottlossningen utanför Linderud skola i Oslo betyder för din ekonomi

Idag har tre personer gripits efter att flera skott avlossats utanför Linderud skola i Oslo på onsdag eftermiddag. Ingen skadades i händelsen.

Samtliga gripna är män i 20-årsåldern och är kända av polisen sedan tidigare, säger kriminalchef Mona Nordby vid Oslo-polisen till NRK.

Polisen fick vid 16-tiden på onsdag eftermiddag information om att skott hade avfyrats vid skolan. De fick information om att tre personer ska ha skjutit mot en annan person.

De tre misstänkta gärningsmännen flydde i en bil, medan offret flydde åt ett annat håll. Polisen fick kontroll över bilen och anhöll tre personer. Två av dem greps inledningsvis, medan en sista person greps senare på kvällen.

Det var inte förrän klockan 18 som polisen kom i kontakt med offret, en man i 20-årsåldern, som beskrevs som oskadd.

Insatsledaren Anders Rønning bekräftar att skottlossningen ägde rum precis vid skolan och att tomhylsor har hittats. Han vill inte kommentera vilken typ av skjutvapen som kan ha använts.

Polisen har informerat rektorn vid skolan, Bitten Koch, att det troligen var en signalpistol. Hon ska också ha informerats om att det handlade om en intern uppgörelse, enligt VG.

Trodde det var fyrverkeri

Insatsledaren Rønning säger att flera elever var vittnen till händelsen, och att många som hörde skotten trodde att det var fyrverkeri.

– Det är elever vid skolan som har sett gärningsmännen och hört smällarna.

Rønning säger vidare att polisen anser det mycket allvarligt att skott har avlossats vid en grundskola. Han säger att händelsen inte har någon koppling till skolan, utan till personer i närområdet.

– Skadepotentialen för tredje personer är stor när man väljer att avlossa flera skott vid skolgården precis efter eller i anslutning till skoltid, säger han.

Elever och lärare hölls inomhus

Både elever och lärare hölls inomhus medan polisinsatsen pågick. Rektor Koch informerade föräldrarna vid skolan via SMS, enligt VG.

– Det pågår en polisinsats i Sauedalen. Alla elever och anställda som är på skolan, hålls inne i byggnaden, skrev hon i SMS:en till föräldrarna, enligt VG.

Hon tillade att föräldrar som skulle hämta barnen var tvungna att vänta i sina bilar tills polisen gav grönt ljus.

Sauedalen är ett grönområde precis i närheten av skolan. Linderud skola är en grund- och ungdomsskola med cirka 480 elever och över 100 anställda. Bredvid ligger Bjerke gymnasium.

Byrådsledaren: – Jag blir förbannad

– Detta är mycket allvarligt. Skott i staden är alltid allvarligt oavsett, men att det sker precis vid skolgården är fruktansvärt och helt oacceptabelt, säger borgmästare Eirik Lae Solberg (H) till NTB.

Han informerades på onsdag eftermiddag om skjutningen vid Linderud skola i Oslo. Borgmästaren är lättad över att inga barn vid skolan ska ha skadats, men reagerar starkt.

– Jag blir förbannad när jag hör att gängmedlemmar härjar vid en skola medan barnen är där. Jag är själv pappa och det måste vara mycket skrämmande för föräldrar att få ett SMS om skottlossning vid skolan där ens barn går, säger han vidare.

Händelsen har väckt starka reaktioner även inom regeringen.

– Skottlossning på gatorna ska och kommer att bekämpas och är inte acceptabelt. Det upprör mig att skolbarn ska uppleva sådana händelser i Norge. Det är mycket vi ännu inte vet om händelsen. Oslo-polisen hanterar det som har hänt och har inlett en utredning. Denna typ av våld är oacceptabelt, säger justitie- och beredskapsminister Emilie Enger Mehl i ett uttalande till NTB.

Efter att ha analyserat händelsen kan vi dra slutsatsen att skjutningen vid Linderud skola i Oslo är ett allvarligt brott som påverkar inte bara de inblandade utan även hela samhället. Det är viktigt att följa utvecklingen och se till att rättvisa skipas för att upprätthålla säkerheten och tryggheten för alla medborgare.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version